Eksperter tvivler på proteiners slankeeffekt

Vi køber proteiner som aldrig før - men fødevareeksperter tvivler på, at det er nødvendigt.

Fremfor at fokusere på at spise proteiner, skal man hellere fokusere på at spise sunde fødevarer - og eksempelvis undgå forarbejdet kød, mener fødevareeksperter.

Vi mæsker os i skyr, slår flere æg ud og er i det hele taget blevet vilde med proteinrig mad. For det hjælper på mæthedsfornemmelsen, det slanker og er en del af madtrenden med stenalderkost og palæo.

Der er bare ikke nogen entydige beviser på, at det forholder sig sådan.

- Man skal lige afklare med sig selv, at det ikke er endelig bevist, at en kost, der er rig på protein hjælper en til at tabe sig, siger seniorforsker Anja Olsen.

Stor undersøgelse

Kræftens Bekæmpelse var blandt andet med i en stor europæisk undersøgelse, hvor 373.803 personer mellem 25 og 70 år deltog. Her viste det sig, at personer, som i kosten fik mest energi fra proteiner, tog mere på i vægt i forhold til de personer, som fik mest energi fra kulhydrater eller fedt – også selvom begge grupper indtog den samme samlede mængde energi fra deres kost.

Stammer proteinindtaget fra rødt kød eller stærkt forarbejdet kød som pålæg eller bacon, er der al mulig grund til at holde igen. Her er der nemlig i høj grad påvist sammenhæng til kræft i tyk- og endetarmen og også til diabetes og hjertekarsygdomme, fortæller Anja Olsen.

Men så længe proteinerne stammer fra grøntsager og mejeriprodukter er det fint at spise meget.

- I virkeligheden skal man i langt højere grad se på, hvilke fødevarer det er, man spiser, fremfor at fokusere på de enkelte næringsstoffer, siger hun.

Vi får nok proteiner

Og måske behøves vi heller ikke være så forhippede på at få proteiner nok - for i Norden spiser vi traditionelt set allerede rigelig med proteiner, påpeger seniorrådgiver i Fødevareinstituttet, Agnes N. Pedersen.

Den typiske fejl, man begår, når man hører, at proteiner skal være en stor del af kosten er at spise flere af dem. I stedet skal man nemlig skære ned på sukker og fedt:

- Og så kommer proteinerne automatisk til at udgøre en større del af ens kost, fordi der er mindre af det andet, siger hun.

FacebookTwitter