Eksperter: Underdosering af vacciner kan skade tilliden til Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen bør kommunikere åbent for at oprette tillid, siger adfærdsforsker.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde i Statsministeriet om coronastrategi. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Sagen om underdosering af coronavaccine kan ifølge eksperter betyde et knæk i befolkningens tillid til Sundhedsstyrelsen.

Sagen handler om, at omkring tre millioner danskere er blevet underdoseret med coronavaccine fra Pfizer-BioNTech. En underdosering, der er sket, fordi Sundhedsstyrelsen i sine anbefalinger er gået ud over det grundlag, som vaccinen er godkendt. En historie, DR fortalte i går.

- Hvis man får en opfattelse af, at Sundhedsstyrelsen er gået uden for godkendelsesgrundlaget, kan det skabe mistillid. Derfor er det vigtigt, at man kommunikerer åbent og transparent omkring de sundhedsfaglige beslutninger, man træffer, siger Michael Bang Petersen.

Han er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i befolkningens tillid til myndighederne. De seneste år har han desuden været leder af et projekt, der stillede skarpt på befolkningens adfærd under coronapandemien.

Ole Frilev Olesen er professor ved Københavns Universitet og direktør for den uafhængige institution ”European Vaccine Initiative”, der forsker i vaccine.

Han er overrasket over, at Sundhedsstyrelsen gik ud over det grundlag, som Pfizer-BioNTech-vaccinen var godkendt til. Netop fordi, at det kan sætte befolkningens tillid til myndighedernes vaccineindsats over styr.

- Meget af det her bygger jo i virkeligheden på tillid. Tillid fra befolkningens side til, at myndighederne rent faktisk ved, hvad de gør. Og at de gør det på et fagligt forsvarligt grundlag, hvor der er videnskabelige data, som bakker det op, siger han.

Den særlige metode

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har på baggrund af store videnskabelige studier godkendt, at man skal have en dosis på 0,3 mL, når man bliver vaccineret med coronavaccinen fra Pfizer-BioNTech.

Samtidig står der i godkendelsen fra EMA, at man højst kan tage seks doser ud af hvert lille hætteglas med vaccine.

Sundhedsstyrelsen anbefalede i maj 2021 landets vaccinationssteder at trække coronavacciner fra Pfizer-BioNTech op af vaccineglas med en særlig metode.

På det tidspunkt var det mangel på vacciner i Danmark. Og målet med den særlige optræksmetode var at trække syv frem for seks doser op af hætteglassene.

Men som DR kunne fortælle i går, har brugen af den særlige metode betydet, at tre millioner danskere har fået sprøjtet ti procent mindre vaccine ind i kroppen, end vaccinen er godkendt til. Det viser interne dokumenter fra myndighederne og et forsøg, som Teknologisk Institut har lavet for DR.

Selvom manglen på vacciner stoppede i sommeren 2021, fortsatte Sundhedsstyrelsen sin anbefaling om at trække syv doser op af vaccineglassene fra Pfizer-BioNTech med den særlige metode frem til maj 2022.

- Folk bekymrer sig om vaccineeffekt

Det er størstedelen af de danskere, der er blevet vaccineret med Pfizer-BioNTech fra maj 2021 til maj 2022, der er blevet underdoseret. Og de burde have fået besked, vurderer Michael Bang Petersen.

- Vi ved, at folk bekymrer sig omkring vaccineeffektivitet, når de tager en beslutning om at modtage en vaccine, så hvis der har været måder at behandle vaccinen på, som kunne skabe bekymring hos befolkningen omkring effektiviteten, er det noget, som man burde italesætte, siger han.

Måske kunne det være svært for folk at forstå, hvad underdosering kunne betyde. Kunne det være bedre for dem ikke at vide?

- Folk har under coronakrisen fået en grundlæggende uddannelse i smitsomhed og i, hvordan vacciner virker. På den måde kan man sige, at man kunne nok godt forklare borgerne, hvad konsekvenserne ville være. Så jeg mener ikke, at befolkningens uvidenhed på det her område udgør en grund til ikke at diskutere det eller ikke informere om det, siger Michael Bang Petersen.

Hvordan kan det have konsekvenser for fremtidige tillid til myndigheder og vacciner?

- Vi ved, at noget af det, som er med til at opretholde tillid til myndighederne, er en oplevelse af, at de kommunikerer åbent. At de lægger tingene frem, som de er. Derfor er det også vigtigt for Sundhedsstyrelsen, at de i denne her sag får forklaret, hvorfor har man handlet på den måde, man har handlet.

Sundhedsstyrelsen afviser

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har i et interview med DR afvist, at styrelsens retningslinjer har ført til underdosering.

- Vi lavede kvalitetskontrol undervejs, så har vi været ekstremt præcise i forhold til at sikre korrekt dosering i Danmark, siger Søren Brostrøm.

Interviewet fandt sted før den undersøgelse, som Teknologisk Institut har foretaget for DR. En undersøgelse, der viser, at den særlige optræksmetode første til en underdosering på omkring 10 procent. Teknologisk Instituts rapport om forsøget kan du læse her:

DR ville gerne have spurgt Sundhedsstyrelsen til undersøgelsens resultater, der er i modstrid med Søren Brostrøms udtalelser om, at der ikke er sket underdosering.

DR har derfor forelagt forsøgets resultater for Sundhedsstyrelsen for at få et nyt interview. Men styrelsen afviser at stille op, før den har haft lejlighed til at gennemgå den fulde rapport.

DR har talt med flere eksperter i vacciner og immunsygdomme. De vurderer, at underdoseringen ikke har haft en betydning for Pfizer-BioNTech-vaccinens effekt. Omvendt vil flere af dem ikke afvise, at det har haft en betydning, da det ikke har været undersøgt.

Sundhedsstyrelsen har i maj i år ændret sin retningslinje tilbage, så der nu igen skal tages seks og ikke syv doser ud Pfizer-BioNTechs vaccineglas