Eksperter: 'Vi skal til at se på corona som en almindelig sæsoninfluenza'

Flere eksperter forudser, at coronapandemien vil være overstået i løbet af nogle måneder.

Snart kan det være slut med massetestning. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Snart kan det være slut med restriktioner, massetestning og isolation.

For vi er formentlig på vej gennem den sidste store bølge af pandemien, og efter sommeren ser vi ind i en tid, hvor corona kan behandles som almindelig sæsoninfluenza, lyder det fra flere eksperter.

- Nu får vi en mægtig bølge af omikron, som drosler ned engang i februar eller marts. Så kommer foråret og sommeren, og der er vi vant til, at det går meget bedre med virus. Derefter kommer efteråret, og der tror jeg, vi vil være færdige med pandemifasen, siger Lone Simonsen, der er pandemiforsker og professor ved Roskilde Universitet.

'Til foråret vil pandemien være ovre'

Samme optimisme lyder fra Søren Riis Paludan, der er professor i virologi på Aarhus Universitet.

- I takt med at mange bliver smittet med omikron, og vi derved får mere immunitet i samfundet, vil der være færre, som bliver alvorligt syge. Når vi når foråret, er mit bud, at pandemien vil være ovre.

Meldingen kommer, efter at den spanske premierminister, Pedro Sanchez, har meldt ud, at Spanien vil skifte kurs og behandle corona mindre som en pandemi og mere som en influenza.

Og ifølge eksperterne er der flere ting, som ligger til grund for de gode nyheder.

Blandt andet den større viden, man nu har om omikronvarianten.

- Det har vist sig, at varianten er mildere end delta, og at vaccinerne virker rigtig godt mod indlæggelser og dødsfald. Så det er slet ikke så galt, som det kunne have været, siger Lone Simonsen og fortsætter:

- 80 procent af danskerne er vaccineret, og oven i det ligger den naturlige immunitet, som netop kommer med omikron. Den kombination giver en superimmunitet, som sikrer os mod fremtidige varianter.

En hård tid venter

Også Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, tror, at vi i løbet af sommeren kan forberede os på, at corona bliver en virus, som vi kommer til at leve med på samme måde som influenza.

Han forklarer dog, at inden vi kan ånde lettet op og vende tilbage til de vante rammer, skal vi først have overstået nogle svære uger med høje smittetal og flere indlagte på sygehusene.

Og vaccinerne vil for nogens vedkommende blive hængende.

- Vi har nogle vacciner, som vi nok skal gøre brug af en gang imellem. Det gælder ikke for befolkningen som helhed, men for vores ældre og udsatte. Nøjagtigt ligesom vi gør med influenzavirus i dag, siger han.

Hvad med næste vinter?

Sidste vinter troede mange af os, at 2. stik i armen ville give os hverdagen tilbage. Men denne vinter ser vi lignende tilstande med delvis nedlukning.

Eksperterne estimerer dog, at næste vinter bliver anderledes.

- Vi må regne med, at vi i fremtiden får vinterepidemier, der ikke er så alvorlige. Og så skal ældre og særligt sårbare vaccineres hen over efteråret mod den sidste nye variant, siger pandemiforskeren Lone Simonsen.

Og professor i virologi på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan bakker op.

- Der er meget immunitet fra vacciner og tidligere smitte. Omikronvarianten og nok også fremtidige varianter er mindre sygdomsfremkaldende. Der er ingen grund til at tro, at fremtidige varianter bliver mere alvorlige.

Sundhedsminister: Vi må se om et par uger

Også på Christiansborg er troen på, at vi snart kan behandle corona på samme måde som influenza, intakt blandt flere sundhedsordførere.

- Med de forventninger vi har til pandemiens udvikling, så er det klart, at når vi ser om en tre-fire uger, så står vi i en hel anden situation. Så kan vi nedklassificere corona fra en samfundskritiks sygdom, siger Enhedslistens Peder Hvelplund.

Og det samme lyder fra Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.

- Det er jo den vej, det går. Jeg synes også, at den håndtering, vi har nu, er alt for dyr. Vi skal til at gå mere over til hjemmetests, så man kan overvåge derhjemme, og så kan man jo få en pcr-test, hvis man bliver testet positiv. I det hele taget skal vi til at vænne os til corona fremadrettet, ligesom vi har vænnet os til influenza.

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil afvente et par uger med at konkludere, om corona ikke længere er en samfundskritisk sygdom. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Alle tre partier mener dog, at vi først må afvente situationen i de næste par uger, så vi er sikre på, at kurven er knækket.

- Vi skal afvente situationen, men jeg tror, der er lys for enden af tunnellen nu, siger Socialistisk Folkepartis sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

- Vi har et sundhedsvæsen, der stadig er presset på kapacitet. Derfor er det klart, vi ikke bare kan slippe smitten fri og risikere, at vi har et sundhedsvæsen, der skal ud i nogle rimelig dramatiske prioriteringer, siger Peder Hvelplund.

- I samme øjeblik vi når et godt knæk på kurven, er der så mange, der har været smittede, og så mange der har immunitet og har fået tredje stik, at vi kan leve med den, siger Per Larsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil afvente de næste par uger, før han tror på, at corona ikke længere vil være en samfundskritisk sygdom.

- Nu er vi tæt på halvvejs i januar måned, og vi er ikke i worst case-scenariet, men de eksperter, der rådgiver regeringen og Folketinget, siger, at vi enten ligger på toppunktet eller topper om et par uger. Det er der usikkerhed omkring, og derfor er der lige nogle uger foran os, før vi kan lave den status.

- I Danmark investerer vi meget i tests, vacciner og har haft restriktioner, og det har vist sig at være kloge beslutninger. For vi er kommet igennem med lav grad af overdødelighed, stærk økonomi og et sundhedsvæsen, der er intakt. Den sti fortsætter, indtil myndigheder og eksperter vurderer, det er tid at tage det skridt. Men jeg ser frem til, at vi kan gøre det, siger han.

FacebookTwitter