Eksperter vil først gøre coronapasset gyldigt efter andet stik

Der skal to vaccinestik til, før vi er godt nok beskyttet mod deltavariant, mener eksperter.

Med app'en til coronapas kan man gå på restaurant allerede 14. dage efter første vaccinestik, men det er ikke nok, mener eksperter. (arkivfoto). (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Det giver ikke længere mening, at man får sit coronapas allerede efter første stik.

Fremover bør det først være fra andet vaccinestik, at coronapasset kan give frit lejde til at boltre sig på restauranter, spillesteder og biografer, mener flere eksperter.

- Min anbefaling vil lyde, at coronapasset er gyldigt efter andet stik, siger professor på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet Jørgen Eskild Petersen.

Deltavarianten har nemlig ændret spillet, da den kræver to stik, før man er ordentligt beskyttet.

- Deltavarianten er anderledes end den oprindelige virus og og alfavarianten, den engelske variant, vi så i januar. Og vi ved fra udenlandske undersøgelser, at ét vaccinestik giver en beskyttelse på 50-60 procent (mod deltavarianten, red.), og det er simpelthen ikke tilstrækkeligt til at stoppe smitten, siger Jørgen Eskild Petersen og henviser til et nyt israelsk studie, der viser, at Pfizer/BioNTech-vaccinen beskytter markant mindre mod den nye deltavariant i forhold til de tidligere versioner af corona.

Man skal ikke tro, at man er beskyttet

Allan Randrup Thomsen mener, at det nuværende coronapas giver folk en falsk tryghed efter 1. stik. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, mener også, at coronapasset skal ændres.

- Nu hvor vi er udfordret af deltavarianten og ikke alfavarianten, er situationen forskubbet, siger han.

Derfor er det farligt, når danskerne efter kun ét stik i overarmen går ud i samfundet og betragter sig selv som beskyttet.

- Det kan man ikke. Derfor synes jeg også, at det er vigtigt, at man først tildeler coronapasset 14. dage efter andet stik, siger han.

Som det er nu, giver coronapasset "grønt lys" 14. dage efter første stik. Men det giver en falsk tryghed, mener Allan Randrup Thomsen.

- Det er et vindue, hvor man er i en speciel risiko, for hvis man har en følelse af, at man faktisk er beskyttet, og man ikke er det. Så kan man opføre sig mere uansvarligt, og så kan det have den modsatte effekt, at man faktisk bidrager til at øge smittespredningen, siger han.

Folk er bange for at miste rettigheder

Men vil det ikke skabe forvirring og utilfredshed igen at ændre coronareglerne?

Nej, ikke nødvendigvis, mener Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker ved Roskilde Universitet (RUC).

- Mennesker er enormt gode til at følge regler. Også når reglerne skifter hurtigt. Så det er nok ikke der, problemet ligger, siger han.

- Det ligger nok snarere i, at der er en frygt for at miste noget, nemlig sit pas efter første stik, som gør, at folk kan være tilbageholdende med at omfavne denne idé fuldt ud, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk