Eksperter vil have endevendt sager med udviste børn

Der er rejst tvivl om Justitsministeriets tidligere praksis i sager, hvor børnefamilier bliver udvist, og nu må sagerne genvurderes, lyder det fra flere sider.

Justitsministeriets praksisændring ved humanitær opholdstilladelse, får flere eksperter til at mene, at tidligere afslag skal undersøges for at sikre, at børn ikke er blevet udvist i strid med deres rettigheder.

- Det er jo svært at sige, før man får kulegravet alle sagerne, hvor mange det er gået ud over, siger Peter Starup, lektor i udlændingeret ved Syddansk Universitet.

Siden 2011 har 98 personer fået afslag på at få forlænget et humanitært ophold, viser tal fra Udlændingestyrelsen. Hvor mange af dem, der er børn, kan styrelsen ikke oplyse.

Det bør undersøges

- De sager burde Justitsministeriet jo gennemgå og se, om der er nogen, hvor der er børn involveret, for at sikre sig, at der ikke er nogen der bagudrettet er blevet behandlet dårligere, end det man gør nu, siger en af eksperterne Peter Starup, lektor ved Syddansk Universitet

Peter Starups vurdering bakkes op af Silvia Adamo, post.doc i udlændingeret ved Københavns Universitet.

- Af hensyn til en ensartet praksis og retssikkerheden på et retsområde, som ikke er kendetegnet for at være specielt klart eller gennemsigtigt, vil jeg mene, at man burde gå ind og vurdere disse sager igen, udtaler Silvia Adamo.

Advokater og Red Barnet bakker op

I Foreningen af Udlændingeretsadvokater har man for nylig holdt krisemøde om, at de mener børns rettigheder bliver overset i sager om ophold i Danmark.

- Der en del af os, der har nogle sager, hvor man hidtil ikke har nævnt børnekonventionen overhovedet, eller at der var et muligt hensyn til barnets tarv. Hvor man simpelthen bare gav afslag, siger formanden for foreningen, Helge Nørrung.

Han mener derfor også, at de tidligere afslag i sager om humanitært ophold bør undersøges.

- Naturligvis har man pligt til at undersøge alle de sager. Har man begået en fejl, så må man jo rette den, siger Helge Nørrung.

Børneorganisationen Red Barnet mener også, at de tidligere afslag bør undersøges.

- Børn hvis rettigheder er blevet groft overtrådt i DK, bør have en mulighed for at få rettet op på den situation, udtaler Mimi Jacobsen, generalsekretær Red Barnet.

Programmet "DR2 Undersøger De Udviste Børn" går i dybden med rapportens kritik. Se det på DR2 i aften kl. 21.00.

Facebook
Twitter