Det blev en historie verden over, da de 1.200 kilometer Nord Stream-gasledninger mellem Rusland og Tyskland for nogle uger siden blev ramt af tre eksplosioner, og millioner af kubikmeter gas boblede op i Østersøen tæt på Bornholm.
Det svenske medie Expressen har haft et kamera nede ved det ene af de to rør, som ligger på 80 meters dybde. I dag offentliggjorde mediet optagelserne, og det ligner, at rørene muligvis kan repareres, vurderer Steen Ussing.
Han er ingeniør og ledende specialist hos rådgivningsfirmaet COWI, der er en af landets største ingeniørvirksomheder. Med forbehold for, at han kun har den svenske video at forholde sig til, vurderer han, at muligheden for at få gjort røret gas-klar igen er god.
Artiklen fortsætter under videoen
Det hænger blandt andet sammen med, at der på 80 meters dybde ikke er så meget ilt i vandet, og dermed undgår røret at blive rustent i samme omfang, som hvis lækagen var opstået på lav dybde.
- 17 sekunder inde i filmen kan vi se, at brudfladerne er meget metallisk rene. Det vil sige, at metalfladerne er overraskende rene og fremstår nærmest blanke. Det viser mig, at røret efter flere uger ikke er udsat for rust, som man kunne have forventet i mere iltholdige omgivelser. Sagt med store forbehold indikerer det, at det kan være begrænset, hvor meget korrosion – altså rust – man kan finde inde i røret, siger Steen Ussing.
Svejsere i dykkerklokker
Til gengæld er det muligt, at rørene har lidt skade over en vis længde væk fra brudstedet på grund af overtryk fra eksplosionen, siger Steen Ussing. Det vil i givet fald betyde, at der skal fjernes et større stykke af røret.
Hvis disse umiddelbare vurderinger holder stik, kan skaderne på røret fikses, forklarer han. Og han giver også et bud på, hvordan det kan ske.
Først hæver man røret en smule over havbunden og fjerner de dele af røret, der er påvirket fra eksplosionen. Dernæst kan dykker-svejsere fra dykkerklokker under et fartøj svejse et nyt stykke rør på. Til slut skal rørledningen tømmes for vand, renses for skidt og snavs, pustes igennem, så det bliver tørt, og så kan man føre gas ind i igen.
- Det er standardprocedure at svejse et sådant rørstykke under vand. Det er gjort før mange gange, og de teknologier - fartøjer, rør og specialister – der skal bruges, findes allerede. Så afhængig af hvor hurtigt de kan få adgang til platform eller skib og materialerne, kan man måske gøre det på nogle måneder med de fire rør, siger Steen Ussing.
Putin: Nord Stream kan repareres
Selv om vandet er iltfattigt, kommer der en smule rust som tiden går. Steen Ussing kan ikke vurdere, hvor længe man kan vente med at udbedre skaderne, førend der vil være for meget rust i røret til, at de kan blive funktionsdygtige igen.
- Hvis der går et år eller mere, kunne jeg måske have mine betænkeligheder, udtaler han.
Den russiske præsident, Vladimir Putin, har kaldt eksplosionerne "en international terrorhandling" og sagde på en konference i sidste uge, at det kan repareres. Ifølge ledere fra det russiske gasselskab Gazprom vil det tage over et år.
- Nord Stream-rørledningerne kan repareres, men det giver kun mening, hvis det er økonomisk rentabelt, sagde han.
Bliv klogere på hele sagen om Nord Stream her.