Eksplosionen mod Skattestyrelsen: To svenske mænd kendt skyldige

Københavns Byret har netop afsagt dom i bombe-sagen mod Skattestyrelsen.

En kraftig bombe raserede sidste år i august Skattestyrelsens bygning i København, og i dag blev der afsagt dom i retssagen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

To svenske mænd på 23 og 24 år er kendt skyldige og straffes med henholdsvis fire og fem års fængsel for at stå bag den voldsomme eksplosion, der sidste år i august raserede Skattestyrelsens bygning i København.

Det har Københavns Byret netop afsagt dom om, hvor der var enighed blandt dommeren, Kirsten Schmidt, og de to domsmænd.

Anklagemyndigheden havde på forhånd procederet for at idømme de to mænd syvs års fængsel og henvist til en terrorbestemmelse, der giver mulighed for forhøjet straf, fordi man mente, at mændene havde udført en terrorlignende handling.

Men det så retten bort fra i sin afgørelse.

- Ved straffastsættelsen har retten taget hensyn til, at den ene af de tiltalte, som anbragte og antændte bomben, havde en aktiv rolle, mens den anden tiltalte fungerede som chauffør, lød det fra retsformanden.

Foruden fængselsdommen er de to mænd blevet udvist. De to har endnu ikke taget stilling til, om de vil anke afgørelsen. De har 14 dage til at beslutte sig.

Eksplosion fik bygninger til at ryste

Med torsdagens dom er der sat foreløbig punktum i bombesagen, der tog sin begyndelse tirsdag den 6. august 2019, da en voldsom eksplosion klokken 22.14 forvoldte skader på Skattestyrelsens bygning for 6,2 millioner kroner.

Se bombekrateret i videoen herunder:

Bomben sendte rystelser gennem flere omkringliggende bygninger, spredte fragmenter op til 80 meter væk og efterlod Skattestyrelsens facade i en tilstand, som betød, at styrelsens medarbejdere måtte blive hjemme i to dage.

  • Indgangspartiet til Skattestyrelsen har taget voldsomt skade ved eksplosionen. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Vinduer er smadret, og metalplader hænger løst på facaden. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Bomben var placeret 60 centimeter fra hovedindgangen - heldigvis kom kun ét menneske til skade. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Eksplosionen påførte ifølge anklagemyndigheden skader på Skattestyrelsens bygninger for 6,2 millioner kroner. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
1 / 4

Sprængstof-eksperter konkluderede hurtigt, at bomben bestod af dynamit-komponenter, og politiet koncentrerede efterfølgende efterforskningen mod de to svenske mænd, fordi de samme aften den 6. august kørte fra Malmø og til Skattestyrelsens bygning i Østbanegade.

Sprængstof-spor i bil

Via overvågningsbilleder og oplysninger fra en række telefonmaster kunne bilens færden kortlægges, og et videokamera på Østerbro viste blandt andet, at en mand kort før gerningstidspunktet steg ud af bilens passagersæde.

Med sig bar han en sølvfarvet genstand, som ifølge anklagemyndigheden var den bombe, der hærgede styrelsen.

En række tekniske undersøgelser af den hvide Citroën Berlingo, som de to svenskere kørte i, har efterfølgende vist en lang række af spor af sprængstoffer på både sæder, rat, gearstang samt indvendige og udvendige håndtag.

Modstridende forklaringer under retssag

De to mænd, som altså nu er kendt skyldige, har under retssagen erkendt, at de befandt sig i bilen, og at de kørte til København den pågældende aften.

Men mændene har afgivet modstridende forklaringer om, hvad formålet med turen var, og hvad de foretog sig under det en time lange ophold, de havde i Danmark.

Den ene har således forklaret, at de kørte til København for at spise, mens den anden – den 24-årige - har oplyst, at de tog til Danmark for at købe noget hash på Christiania.

Undervejs har både politi og anklagemyndighed forgæves forsøgt at kaste mere lys over, hvad motivet bag gerningen kunne være.

Men ifølge anklager, Andreas Christensen, er det muligt, at gerningsmændene har været hyret af nogle andre til at udføre eksplosionen.