Eksplosioner i København: Politi fandt sprængstof hos bande allerede før juni

Københavns Politi har længe kendt til, at sprængstoffer florerer i bandemiljøet.

Eksplosionen på et pizzeria i Vanløse den 18. september 2019 er en del af den verserende bandekonflikt, fortæller direktøren i Københavns Politi. (Foto: Presse-fotos.dk/Scanpix 2019) (Foto: © Presse-fotos.dk, Scanpix)

Det var nyt og opsigtsvækkende, da en politidirektør fra Københavns Politi i går i Politiken fortalte, at politiet af to omgange har beslaglagt i alt fem-ti kilo industrielt sprængstof hos bandemiljøet.

- Det er en beslaglæggelse, som bestemt ikke er hverdagskost, og det er noget, vi tager meget alvorligt, sagde politidirektør Anne Tønnes.

- Det er så at sige et nyt værktøj, som banderne har taget i brug, lød det i interviewet med Politiken.

Københavns Politi vil ikke oplyse, hvornår de to beslaglæggelser har fundet sted.

Nu fortæller flere kilder med kendskab til sagen, at dele af sprængstoffet blev fundet allerede før sommer og dermed også før de meget voldsomme eksplosioner hos for eksempel nærpolitistationen på Nørrebro og et pizzeria i Vanløse.

Sprængstoffet blev ifølge DR Nyheders oplysninger fundet i en fælles bil, som flere personer fra en af de københavnske bander benytter.

Siden politiets første fund af sprængstof hos bandemiljøet er der sket mindst syv eksplosioner i hovedstadsområdet.

Det er uvist, hvornår det andet fund af sprængstof er sket, og Københavns Politi vil af efterforskningsmæssige hensyn ikke kommentere yderligere, men der er ikke anholdt nogen efter fundene.

Vanløse-eksplosion del af bandekonflikt

I alt har københavnsområdet været ramt 13 gange af bombesprængninger, og politiet har nedsat en specialgruppe til at kortlægge, hvad der kan være af fællestræk ved de forskellige eksplosioner.

Tidligere har det lydt, at politiet i flere sager ikke så nogen sammenhæng, men i sidste uge kunne Københavns Politi så oplyse, at flere af sprængningerne har relation til bandemiljøet.

Og nu lyder det også, at en eksplosion ved et pizzeria i Vanløse skete som led i en igangværende konflikt mellem to bandegrupperinger.

Politiet mener dog ikke, at formålet var at ramme personer, fordi det skete på et tidspunkt af døgnet, hvor pizzeriaet var lukket, og hvor der derfor ikke opholdt sig nogen på stedet.

I sidste uge ransagede politiet i en stor aktion 31 adresser i hovedstadsområdet og havde både sprængstofhunde og bomberyddere på plads.

Men her var udbyttet kun 'lidt knive og nogle slagvåben', lød det på et efterfølgende pressemøde med politiet.

Hør Torben Svarrer fortælle om politiets ransagelsesaktion her:

Sprængstof fra Sverige

Ifølge DR's oplysninger har en del af bandemiljøet i København skaffet industrielt sprængstof fra for eksempel Sverige.

Her bliver det brugt til blandt andet nedrivning af bygninger, men også til for eksempel at sprænge granit og store stensætninger væk.

I Sverige har bander også brugt bomber som et våben til at ramme alt fra rivalers områder til politistationer og andre offentlige bygninger. Og her betaler kriminelle også andre for at udføre sprængningerne, så de ikke selv kobles til angrebene:

- Dem, der ønsker at sprænge noget i luften, får nogle andre til at gøre det, lød det fra kriminalinspektør hos Malmøs politi Mats Johannesen over for DR i august.

Alene i perioden januar til maj i år blev der registreret 93 eksplosioner i Sverige.

I sagen om eksplosionen ved den danske Skattestyrelse er to mænd fra Sverige anholdt. De har begge for lukkede døre fortalt politiet om deres rolle i sagen.

De er begge varetægtsfængslet i Danmark.

Det er den eneste sag, hvor politiet har anholdt og sigtet personer for bombesprængninger.