Ekstra hjemmehjælp til svage ældre forsvinder i flere kommuner til nytår

Otte kommuner sløjfer klippekortordning til ældre, fordi den ikke bliver brugt.

Pensionisten Lilly Josefsen fra Bramming er en af de ældre, der har brugt ordningen flittigt. Men i flere kommuner forsvinder klippekortordningen til nytår. (© dr)

Siden 2015 har kommunerne fået tildelt millioner i støtte til at give ekstra hjemmehjælp til svage ældre.

Men som DR Nyheder tidligere i dag har kunnet fortælle, så bliver mange af pengene slet ikke brugt af de ældre, og millionerne ligger ubrugte hen i kommunernes kasser.

Derfor tager flere af kommunerne nu konsekvensen og sløjfer ordningen fra nytår. Blandt andet i Gribskov Kommune i Nordsjælland, hvor ordningen slet ikke er blevet nogen stor succes. Kommunen har visiteret i omegnen af 160 hjemmehjælpsmodtagere til at modtage de ekstra 30 minutters hjemmehjælp om ugen, men kun 21 af dem har brugt klippekortordningen.

- Vi skulle spare nogle penge, og der sagde vi så: 'Vi sparer der, hvor vi rammer færrest, og det mente vi var der, fordi der kun var 21 borgere, der gjorde brug af den (klippekortordningen, red)', siger Birgit Roswall (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget i Gribskov Kommune.

Gribskov sløjfer: Vi har oplyst nok

Mens 96 af landets kommuner i 2015 fik 75 millioner med ordningen, så har beløbet i år lydt på 150 millioner kroner. Fra nytår bliver ordningen en fast bestanddel af det bloktilskud, som kommunerne modtager fra staten. Dermed kan kommunerne selv disponere over midlerne og altså også bestemme, at de ikke længere skal gå til ekstra hjemmehjælp.

I Gribskov afviser udvalgsformanden, at kommunen ikke har gjort nok for at oplyse om ordningen:

- Vi har skrevet til samtlige i målgruppen, vi har haft pressemeddelelser om det, leverandørerne har agiteret for det, siger hun.

Gribskov er ikke alene om at sløjfe ordningen. I alt otte kommuner har valgt ikke at videreføre den ekstra hjemmehjælp til de svageste ældre efter nytår, viser resultatet af DR’s rundspørge til kommunerne. Samme rundspørge viser, at der i mindst 35 kommuner er penge til overs på ordningen.

Folketingspolitikere glade for ordning

Christiansborg ærgrer det ældreordfører Finn Sørensen (EL), at så mange kommuner nu vælger at give ordningen sparekniven.

- Jeg synes jo nok, de burde give det en chance. Jeg synes, det er lidt ærgerligt, at når vi får øremærket nogle penge til en god ordning, der er så gode erfaringer med i forvejen, siger han.

Hos regeringspartiet Venstre ærgrer sundheds- og ældreordfører Jane Heitmann sig også over, at alle pengene til ordningen ikke har fået ben at gå på. Hun betegner ordningen som en god idé, men at otte kommuner har valgt at nedlægge den ekstra hjemmehjælp, er ikke noget, hun vil gøre noget ved.

- Nu har vi jo heldigvis i Danmark kommunalt selvstyre, og jeg er fuld af tillid til at man ude i kommunerne bruger midlerne der, hvor der er mest brug for dem.