Ekstra rejsetid og krav til id? 5 ting du skal vide før rejsen til Sverige

I nat indfører Sverige id-kontrol, men hvad sker der, hvis du har glemt dit id? Og hvor meget ekstra rejsetid kan du forvente? Få svarene her.

Svensk politi gør klar til mandag, hvor id-kontrollen for rejsende til Sverige for alvor begyder. (Foto: 50090 Johan Nilsson / TT © Scanpix)

Svenskerne vil minimere antallet af flygtninge. I nat indfører Sverige derfor id-kontrol, som kommer til at påvirke bus-, tog-, og færgerejsende til Sverige. Men hvordan?

Nedenfor har DR Nyheder listet fem spørgsmål, som du, som rejsende fra København til Sverige, skal være opmærksom på:

1. Hvor på din rejse er der kontrol?

Toget fra Købehavn til Bornholm, som kører over Sverige til bornholmerfærgen i Ystad bliver erstattet med togbusser, der får et særskilt ID-tjek.

Endvidere vil færgeruten fra Helsingør til Helsingborg og de busselskaber, som kører til Sverige også vil kontrollere id hos de rejsende. Læs mere om, hvor der er id-kontrol.

Siden november måned har svensk politi desuden stået klar til at tjekke pas på alle bilister, som ankommer til den svenske grænse.

2. Hvor meget ekstra rejsetid skal du forvente?

Id-kontrollen vil særligt gå ud over dem, der pendler med tog fra København til Sverige. Alle passagerer skal nemlig skifte tog i Københavns Lufthavn og gennem en adgangskontrol på perronen for at kunne gennemføre rejsen til Sverige.

DSB anslår, at togpassagerer fra lufthavnen til Malmø må forvente en forlænget rejsetid på mellem 30-45 minutter.

3. Hvordan kan du minimere rejsetiden?

Som bilist gør du klogt i at undgå myldretidstrafikken, da svensk politi står klar til at tjekke pas på alle bilister på den anden side af Øresundsbroen.

Som togrejsende vil du kunne spare lidt tid ved at tage metroen til og fra lufthavnen fremfor Øresundstoget.

4. Hvad er kravene til legitimation?

Dit billed-id-dokument skal være officielt udfærdiget med henblik på at fastslå din identitet, og så skal det være forsynet med følgende oplysninger:

  • fotografi

  • dit fuldstændige navn

  • dit personnummer eller fødselsdato

  • serienummer

  • din underskrift

  • oplysning om billed-ID'ets gyldighedstid

  • oplysning om udstedende myndighed

  • Alle pas, kørekort fra EU- og EØS-lande, som indeholder ovenstående oplysninger, vil være acceptable

Kilde: DSB

5. Hvad sker der, hvis du glemmer dit id?

Er man ikke i besiddelse af korrekt id, må man vende om og hente det, man får nemlig ikke lov at gennemføre sin rejse ind i Sverige uden.

Stena Line, som indførte id-kontrol i november, har allerede måtte afvise 25 til 30 passagerer, fordi de havde glemt enten kørekort eller pas. De måtte derfor vende om.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk