Ekstremt vådt vejr udskyder fodboldsæsonstart på græs

Flere steder rundt i landet er græsbanerne ikke klar til den planlagte sæsonstart.

(Foto: © unknown, Kurt Bering)

Det har været en lang vinter, og de er efterhånden så småt begyndt at glæde sig til at komme på græs.

Det plejer at være fast tradition, at de fra april bliver sluppet ud på de grønne plæner.

Men i år må traditionen lade vente på sig.

Græsset er simpelthen ikke klar til at blive udsat for fodbold endnu, lyder meldingen flere steder. Risikoen ved at tage græsbanerne i brug, før de er klar, er, at de bliver ødelagt.

Et af de steder, hvor fodboldspillerne må væbne sig med tålmodighed er i Aarhus.

Kommunen har meddelt fodboldklubberne, at de må vente med at tage kommunens cirka 175 fodboldbaner i brug, fortæller Jakob Helmer, som er drifts- og arealansvarlig i sport- og fritidsforvaltningen i Aarhus Kommune.

- Det er nødvendigt, fordi vejret i vinteren har været, som det har været.

- Vi har brug for at få klargjort banerne, inden de tages i anvendelse af foreningerne, siger han.

Baner tynget af vand

Lige nu er banerne simpelthen for våde flere steder, og det betyder, at kommunens klargøringsmaskiner ikke kan køre på banerne endnu, forklarer Jakob Helmer.

Rundt i det østjyske er sæsonstarten på græs også udskudt i Skanderborg, Silkeborg, Favrskov, Syddjurs og Horsens Kommune, fortæller Ole Frandsen, der er turneringschef i DBU Jylland.

- Aarhus er ikke enestående i den her sammenhæng. Der er en del af de østjyske kommuner, som har gjort det samme som i Aarhus, det vil sige, at man har lukket for brug af græsbaner indtil efter påske, siger Ole Frandsen.

Også i hovedstadsområdet er flere af fodboldbanernes sæsonstart udskudt. Det drejer sig om banerne i Fælledparken, Svanemølleanlægget og alle baner på Amager. Og på Fyn er der også problemer.

- Det rammer også fodbolden på Fyn. I øjeblikket ved vi i hvert fald, at man i Odense Kommune har skrevet rundt til klubberne, at sæsonstarten bliver udskudt.

- Jeg kan sagtens følge frustrationen ved, at man ikke lige kommer til at spille den kamp, man måske har set frem til hen over en lang vinter. Men det er ret afgørende i forhold til at sikre baner gennem hele foråret og sæsonen, at vi lytter til og respekterer de fagfolk, der arbejder med det til daglig, siger Bjarne Christensen, formand i DBU Fyn.

(Arkivfoto) Flere steder står banerne decideret under vand, og derfor lader sæsonstarten på græs vente på sig. (Foto: © Lars E Andreasen)

Bøvlet

Det er ikke kun tålmodighed, de håbefulde fodboldspillere skal væbne sig med.

Udskydningen af sæsonstarten på græs betyder, at der er et gigantisk puslespil, der skal lægges. Både med træninger, men i særdeleshed med kampe, fortæller Ole Frandsen.

- Det er et puslespil og lidt bøvlet for klubberne, fordi der er nogle frister på, hvornår turneringen skal være spillet færdig. Rigtig mange hold skal spille 14 kampe inden sommerferien, så derfor er der ikke plads til at få skubbet rundt på alt for mange kampe, siger han.

Han påpeger dog også, at klubberne i vidt omfang er "supergode" til selv at løse problemerne.

En af dem, der får travlt med at lægge puslespil, er Hans Christian Hansen, som er formand i IF Lyseng, der med sine cirka 1700 medlemmer er en af Danmarks største breddeklubber.

- Man bliver, for at sige det på godt jysk, lidt træt, siger Lyseng-formanden.

IF Lyseng har flere semi-elitehold på både herre- og kvindesiden, som skal prioriteres, og det giver en dominoeffekt ned gennem breddeholdene, som må vige pladsen. En af de oplagte løsninger på, at græsbanerne ikke kan tages i brug, er at bruge kunstgræsbaner.

Men de er også i høj efterspørgsel. Derfor har IF Lyseng gang i flere alternative træningsformer. Det kan både være løbetræning eller teambuilding i klubhuset, fortæller Hans Christian Hansen.

- Vi har haft succes med det før, hvor vi har lavet teambuilding, nogle fodboldrelaterede quizzer og så videre. Vi har også nogle skills-områder, hvor man kan lave noget fodboldrelateret stationstræning, men det bliver jo ikke en træning, som trænerne gerne vil. Så det er en kæmpe udfordring, siger han.

Selvom det ikke er optimalt, så er det nu også engang vilkårene, mener formanden.

- Vi kan jo ikke tillade os at være sure på kommunen, for hvis vi går i gang med at bruge banerne nu, så smadrer vi dem simpelthen, og så bliver de lukket efter 14 dage og vil ikke være spilbare før engang efter sommerferien, siger Hans Christian Hansen.

På Fyn havde træner i Stige Boldklub Kent Thomsen set frem til at skulle sende sit damesenior-hold på græs til sæsonens første kamp her i weekenden. Men den er aflyst.

- Det har jeg det stramt med.

- Vi er jo ikke interesseret i at ødelægge vores baner, men vi vil jo også gerne spille. Det er sådan en balancegang, der skal være, siger han.