EL: Legalisering vil nedbringe hashpsykoser

Antallet af indlagte med hashpsykoser stiger eksplosivt og Enhedslisten mener, at en legalisering af hash er måden at bekæmpe problemet på.

Enhedslistens sundshedsordfører Stine Brix mener, at en legalisering vil nedbringe det stigende antal hashpsykoser.

Antallet af hashpsykoser er næsten tredoblet siden 2007 og derfor kan det virke som et mærkeligt tidspunkt at tale om legalisering af stoffet.

Men det er ikke desto mindre Enhedslistens bud på en løsning af problemet.

- En legalisering ville give bedre muligheder for at kontrollere hashen og i højere grad komme i dialog med de unge om, hvordan man skal og ikke skal bruge det, siger partiets sundhedsordfører Stine Brix.

V: Vi skal understrege farligheden ved hash

Tallene for hashspsykoser er kommet frem, fordi Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann udbad sundshedsminister Nick Hækkerup(S) om svar på flere spørgsmål om hashpsykoser.

Og hun mener ikke, at en legalisering er nogen god idé, men derimod, at der skal advares mere om det farlige ved hash.

- Folkeskolerne spiller en helt særlig rolle i forhold til deres måde at fremstille hash som et farligt stof.

- Det er også vigtigt, at forældrene tør tage en snak med de unge mennesker om, hvorfor det er dumt at ryge hash, siger Jane Heitmann.

S: Enhedslisten bidrager til problemet

Heller ikke i regeringen finder Enhedslisten opbakning til at bruge hashpsykoserne til at fremme en legalisering.

- Enhedslistens holdning får folk til at tænke, at det her ikke er alvorligt og det er en af grundene til, at flere bliver hashmisbrugere.

- Det er som om, at folkerøsten har gjort det til en sandhed, at hash ikke er farligt. Men sådan er det ikke, siger Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

EL: Legalisering betyder ikke mere forbrug

Enhedslisten peger imidlertid på, at erfaringer fra andre lande støtter deres synspunkt.

- Erfaringerne fra Holland og Portugal, hvor hash ikke er kriminelt, er, at det ikke førte til en kraftig stigning i forbruget. Men det gav til gengæld meget bedre muligheder for kontrol, siger Stine Brix.

Jane Heitmann har nu kaldt både sundhedsminister Nick Hækkerup(S) og undervisningsminister Christine Antorini(S) i samråd for at spørge til, hvad de vil gøre ved problemet.

Facebook
Twitter