EL og S om udbud af S-togsdrift: Dårlig stil, dårligt håndværk og lodret uenighed

Driften af de københavnske S-tog skal fremover i udbud, mener regeringen. Røde partier siger nej.

Transportministeren mener, at togdriften er for dyr i Danmark, og der er brug for at effektivisere den. (Foto: Andreas Beck © Scanpix)

Hvis det står til transportminister Ole Birk Olesen (LA), så skal private aktører byde på driften af S-banen. Men det forslag får en hård medfart fra Socialdemokratiet og Enhedslisten.

Socialdemokratiets trafikordfører, Rasmus Prehn, mener, at regeringen vil forære et guldæg væk.

- Vi kigger altid konstruktivt på forslag, men togstrækningen er et guldæg, der kan være med til at sikre, at der er en god kollektiv trafik andre steder. Spørgsmålet er, om en privat aktør skal skal have lov til at skumme fløden, så vi andre ikke har mulighed for at bruge de penge, hvor det kniber, siger han.

Modsat fjern- og regionaltogene steg antallet af rejser med S-togene i 2016 med over 2,1 millioner, ifølge Berlingske. Den resterende del af DSB's togtrafik tabte 2,2 millioner rejser.

EL er lodret uenige

Hos Enhedslisten får forslaget også en hård medfart fra transportordfører Henning Hyllested.

- Det er jeg lodret uenig i, ligesom vi er imod udbud, der skal præge DSB’s strækninger fremover. Vi mener faktisk, at infrastrukturen, om det er jernbane, vejnet eller bredbånd osv. bør være under statslig kontrol med hensyn til at sikre den sammenhæng, vi mener, der skal være i den kollektive trafik.

Socialdemokratiets transportordfører undrer sig over den måde, som regeringen præsenterer forslaget på.

- Vi er meget overraskede over, at regeringen, der har haft mere end store vanskeligheder i forhold til det parlamentariske arbejde på transportområdet, nu efter vi i ugevis har forhandlet om togfonden og udbud af jernbanestrækningen, synes, de skal komme med et helt nyt udspil, som de ikke har informeret om på forhånd.

- Det er dårligt håndværk og dårlig stil, og jeg tror ikke, at det kommer til at forbedre samarbejdet på transportområdet.

Hos Dansk Folkeparti er transportordfører Kim Christiansen ikke afvisende over for idéen.

- Vi diskuterer løbende, om man skal udbyde yderligere strækninger på noget af det, som DSB er operatører på. Og S-tog kunne være en mulighed, men om det bliver en realitet, har vi ikke truffet nogen beslutning om, siger han.

Regeringen vil ifølge Berlingske indkalde Folketingets partier til forhandlinger efter sommerferien.