Elena Rigas var fanebærer til OL: 'Der vil altid være et specielt forhold mellem mig og Dannebrog'

Det var forbundet med både ære, stolthed og nervøsitet, da speedskateren var dansk fanebærer ved vinter-OL sidste år.

Elena Møller Rigas gik forrest med fanen på det danske hold til vinter-OL i 2018. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Få danskere har et forhold til Dannebrog, som kan måle sig med det, Elena Møller Rigas har.

Som bare 22-årig meldte hun sig ind i en eksklusiv klub af mennesker, der har prøvet den måske allerstørste oplevelse, der findes med vores lands flag.

I 2018 var Elena Møller Rigas den danske fanebærer ved vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea. Hun gik derfor forrest i den danske delegation med Dannebrog hævet foran flere hundrede millioner tv-seere verden over.

- Det var helt fantastisk at træde ind på stadion og gå forrest med fanen og vise den frem foran så mange mennesker, der kigger og tager billeder, fortæller hun.

Elena Møller Rigas har siden 2008 repræsenteret Danmark ved internationale turneringer i både rulleskøjter og speedskating, der også er kendt som hurtigløb på skøjter. Hun har derfor mange gange trukket de rød-hvide farver over hovedet.

- Det er en fantastisk følelse og en ære, at man er så god til noget, at man kan repræsentere sit land. Det er en af de fornemmeste ting, man kan, siger hun.

Se Elena Møller Rigas gå forrest til åbningsceremonien ved vinter-OL i Pyeongchang.

Derfor skulle hun heller ikke bruge lang betænkningstid, da Team Danmark ringede inden vinter-OL og spurgte, om hun havde lyst til at være dansk fanebærer.

- Jeg bliver glad og siger ja tak meget hurtigt. Det gør mig stolt at være en af de få, der får lov til det, siger Elena Møller Rigas.

'Tænkte mest på ikke at tabe fanen'

Den danske speedskater bliver præsenteret for de danske medier på et pressemøde i Idrættens Hus i Brøndby, hvor hun får overrakt fanen af kulturminister Mette Bock og får lov til at løfte fanen for første gang.

'En helt speciel oplevelse', husker hun, mens hun også mindes en bekymring med det samme, da hun mærker fanens vægt.

- Jeg blev lidt nervøs derinde, da jeg mærkede, at jeg havde fået den største fane. Den var rigtig tung. Og nu er skøjteløbere ikke kendt for vores stærke arme, men vores stærke ben, siger hun med et grin.

Elena Rigas sammen med kulturminister Mette Bock. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Heldigvis skulle hun gå med en lidt lettere fane til selve åbningsceremonien, selvom den dog stadig vejede en del og blev ekstra tung af blæsevejret på aftenen i Sydkorea.

Under ceremonien fik hun også viklet fanen rundt om stangen et par gange. Derfor var det også noget nær det eneste, hun tænkte på, mens hun sugede indtrykkene til sig og nød oplevelsen i den imponerende kulisse på det olympiske stadion i Pyeongchang.

- Man tænker ikke så meget, når der er så mange indtryk. Jeg tænkte nok mest på ikke at tabe fanen og holde den flot udstrakt, siger Elena Møller Rigas.

'Alle har et forhold til fanebærere'

Den store oplevelse som fanebærer har givet hende et helt særligt forhold til Dannebrog.

- Hver gang jeg ser et flag i en flagstang, tænker jeg på det her med at vise Danmark frem ved marchen til OL.

- Det er noget specielt at få lov til at bære fanen, så der vil på en eller anden måde altid være et specielt forhold mellem mig og Dannebrog. Det er altid noget, jeg vil tænke tilbage på, når jeg tænker på vores flag, siger hun.

Det er også en oplevelse, der har givet andre folk en holdning til hende. For fanebærere er tydeligvis noget, folk har en holdning til, fortæller hun. Eksempelvis har mange spurgt hende, hvorfor hun ikke bar fanen i én strakt arm ligesom kuglestøderen Joachim B. Olsen.

- Så alle har en eller anden historie eller et forhold til fanebærerne, siger Elena Møller Rigas.

Kuglestøder Joachim B. Olsen bar fanen med én hånd ved OL i Beijing i 2008. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Og hvad angår Joachim B. Olsen, synes hun bare, at det er ekstra imponerende, efter hun selv har mærket, hvor tungt og svært det er at gå med Dannebrog.

- Det har jeg meget respekt for. Men han skulle jo også have stærke armmuskler, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter