Elever afviser kast med mønter efter minister: 'Det hele bliver bare gjort vildere'

Elever på Ørestad Gymnasium ærgrer sig over fremstillingen af gymnasiet efter ministerens afbrudte besøg i går.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) forlod Ørestad Gymnasium under et besøg i går. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

- Jeg synes virkelig, at skolen kommer til at se dårligere ud, end den er. Og det hele bliver bare gjort vildere.

Sådan lyder det fra Mikkel Vestergaard - der går i 1.g på Ørestad Gymnasium - efter undervisningsministeren Merete Riisagers (LA) besøg på skolen har kastet talrige overskrifter af sig, fordi hun var nødt til at afbryde besøget.

Situationen eskalerede, da hun besøgte gymnasiet sammen med sognepræst Kathrine Lilleør og sin særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, for at diskutere demokratisk dannelse med en af klasserne.

Efterfølgende har flere medier - herunder DR - beskrevet, at de måtte forlade gymnasiet, efter at der var blevet råbt "luder" efter ministeren og blevet kastet mønter efter følget.

Justerer udtalelse om mønter

Men netop den detalje med de flyvende mønter har været omdiskuteret: Flere elever og rektor på gymnasiet fortæller, at de ikke har set nogen mønter blive kastet.

Kathrine Lilleør har til Altinget fortalt, at "der røg mønter ned i hovedet på os, og der blev puffet til os", og mediet beskriver, at følget oplevede, at der "kom mønter flyvende".

Overfor DR bekræftede hun ligeledes, at der blev kastet med mønter.

Men den udtalelse justerer hun nu.

- Der var ikke så meget, der faldt ned. Der var ikke en regn af ting, og vi blev ikke ramt af noget, siger hun, og tilføjer, at hun er i tvivl om, om der var tale om en kapsel eller en mønt.

Ministerens særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, bekræftede tidligere i dag Katrine Lilleørs udlægning. Men heller ikke han mener, at der var tale om en byge af objekter, der kom mod dem.

- Jeg så én mønt blive kastet. Den landede ved vores fødder. Jeg lagde ikke mærke til, at der blev kastet andre ting, siger han.

'Det var ikke hele skolen, der stod og råbte'

Situationen på gymnasiet eskalerede, efter at ministeren havde været på skolen i en halv times tid.

Det lille selskab blev mødt af en stor gruppe elever, der havde samlet sig i protest mod besparelser på to procent, der for omkring 14 dage siden har kostet adskillige lærere på Ørestad Gymnasium deres job.

Derfor var der blevet sat bannere op, og eleverne begyndte at råbe slagord af de besøgende. På et tidspunkt er der også en, der råber "luder" efter Merete Riisager.

Men 1.g-eleven Mikkel Vestergaard mener altså, at hele episoden er blevet blæst alt for stort op.

- Der var nogle, der måske gik over stregen. Men det var ikke hele skolen, der stod og råbte. Overhovedet. Og alt det der med mønter tror jeg simpelthen ikke på.

Han mener også, at timingen i ministerens besøg kunne have været bedre.

- Hun skulle nok ikke have lagt sit besøg så tæt op ad, at lærerne er blevet fyret. Det tænker folk stadig meget over. Det er lige sket, så man kunne nok godt have skubbet besøget lidt, siger han.

Medlem af elevrådet på Ørestad Gymnasium Sofie Spies mener ligeledes, at sagen er blevet kørt op, og at medierne også skulle have taget sig tid til at sætte sig bedre ind i situationen.

- Der var, så vidt vi ved, én og kun én, der råbte "luder". Det synes vi selvfølgelig er en dårlig idé. Men hør lige engang: Én dreng på et helt gymnasium, han er vistnok 16 år, som kommer til at råbe noget dumt! Det skulle han ikke gøre. Men vi skal måske hverken give hele elevgruppen eller gymnasiet skylden?, siger hun til Politiken.

Minister opfordrer til debat

Undervisningsminister Merete Riisager siger, at hun aldrig har oplevet noget lignende, som det hun oplevede på Ørestad Gymnasium i går.

- Det ender med, at vi ikke kan gennemføre den snak, vi skulle have haft med eleverne, siger hun.

Hun erkender, at der kan være frustrationer blandt gymnasieeleverne, men mener ikke, at økonomien er elevernes ansvar.

- Gymnasieelever skal generelt have lov at koncentrere sig om indholdet i deres uddannelse, men det er selvfølgelig de voksne, der har ansvar for, at budgetterne hænger sammen, siger hun og fortsætter:

- Hvis man er utilfreds, skal man give udtryk for sin utilfredshed på en måde, hvor man kan debattere.

Men for Mille Christensen, der er 1.g-elev på gymnasiet, gav en demonstration god mening. Og hun så ikke noget til, at nogen skulle have kastet med mønter.

- Jeg tror, at mange Ørestad-elever vil sige, at demonstrationen var at vise utilfredsheden. Det mente vi bedst, at vi kunne ved at samle eleverne og gøre indflydelse på den måde, siger Mille Christensen.

- Det er ikke ligefrem en person, der er nem at komme i kontakt med, tilføjer Mikkel Vestergaard.