Elever fra 8. klasse skal lære om radikalisering og ekstremisme

Målet er at lære de unge om, hvordan ekstremisme kan modarbejdes.

Thomas Vestergaards fortælling om sit liv som nynazist, der blev bragt i DR-programmet 'Mit had til skræk og advarsel', indgår i materialet.

- Flere episoder hænger lidt i mig. Jeg har set folk få klippet fingre af, og folk, der har fået tæsk og er blevet trampet på. Det var ikke specielt morsomt.

Sådan siger Thomas Vestergaard, der er tidligere nynazist.

Hans fortælling indgår i det nye undervisningsmateriale, som skal lære elever i 8. og 9. klasse i grundskolerne og på alle klassetrin i gymnasierne om radikalisering, ekstremisme og forebyggelse.

Målet er at få de unge til at forstå, hvad der kan ske, når mennesker føler sig komplet ekskluderet af fællesskabet, står ekstremt i opposition til det samfund, de lever i, eller sværger blind loyalitet til en ideologi eller sag.

Det skal ruste eleverne til at deltage i diskussionen om, hvordan ekstremisme i alle sine afskygninger kan modarbejdes.

Samles på gratis webportal

Det nye undervisningsmateriale bliver offentliggjort i dag og består blandt andet af historier som den om Thomas Vestergaards tid i nazistpartiet DNSB, ligesom de studerende vil blive præsenteret for Mohammad Hee, der er tidligere højtstående medlem af den islamistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir.

Begge arbejder i dag med forebyggelse af radikalisering.

Eleverne vil også blive introduceret for begreber som højreekstremisme, venstreekstremisme, militant islamisme og online-radikalisering.

Det hele er samlet på en vidensportal, som kan tilgås gratis fra i dag.

Senioranalytiker Birgitte Søgaard Lauta fra den private efterretnings-, analyse- og sikkerhedsvirksomhed Certa Intelligence har været projektleder på udarbejdelsen af materialet, der er lavet i samarbejde med Trygfonden.

- Det handler rigtig meget om at dykke ned i begreberne: Hvad er ekstremisme og radikalisering, hvornår er noget et problem, og hvornår er det bare sundt, at vi har en mangfoldighed af holdninger, siger hun.

Handler ikke om at skræmme

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet har vejledt TrygFonden og Certa Intelligence i udarbejdelsen af materialet.

Forud ligger et analysearbejde, som ifølge Birgitte Søgaard Lauta blandt andet har vist, at det kan være tabubelagt at tale om radikalisering.

Det er ifølge senioranalytikeren problematisk, da der dermed kan foregå ting, som de unge ikke rigtig tør at tage fat i.

Hun håber desuden, at undervisningsmaterialet vil få de unge til at forstå, at det er helt i orden at have forskellige holdninger, men at der også er grænser for, hvorvidt noget er lovligt.

- Det handler ikke om at gøre de unge mere bange. Tværtimod handler det om, at de får nogle ord og begreber til at forstå, både hvad de hører om i medierne, men også hvad de oplever omkring sig, siger hun.

Skal testes af i løbet af foråret

Undervisningsmaterialet bliver afprøvet i en række pilotklasser i løbet af foråret.

Derefter vil materialet om nødvendigt blive finpudset.

- Vi er meget spændte på, hvor mange der vil bruge det, siger Birgitte Søgaard Lauta.

Ifølge undervisningsminister Merete Riisager (LA) er det positivt, at der bliver sat øget fokus på radikalisering.

- Men jeg mener også, det er vigtigt at slå fast, at den bedste kur mod radikalisering hos ungdommen er at indføre dem i den vestlige dannelsestradition og idéhistorie og lære dem om de frihedsrettigheder, der er grundsøjlerne i et frit samfund, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.