Elever kan hverken stave eller sætte kommaer

Eleverne er dygtige til mundtlig dansk, men det kniber gevaldigt med at stave korrekt og sætte kommaer. Halvt så mange end forventet får topkarakterer.

Alt for mange skoleelever er dårlige til at stave og sætte kommaer. (Foto: © DR Bornholm, DR Bornholm)

Få elever er gode til stavning og grammatik. Ikke mange opnår topkarakterer til Folkeskolens Afgangsprøve.

Kun 16 procent af eleverne i 9. klasse fik de to højeste karakterer 10 og 12 ved afgangsprøven i dansk retskrivning sidste år, skriver Berlingske Tidende.

Det er under halvdelen af det antal, man skulle forvente ud fra den internationale ECTS-karakterskala.

Ifølge den skulle over dobbelt så mange - 35 procent af eleverne opnå topkarakterer, viser en opgørelse, som Undervisningsministeriet har offentliggjort.

Stavning og grammatik er lavstatus

Formanden for Dansklærerforeningen, Mette Teglers, mener, at de pauvre prøveresultater blandt andet skyldes, at korrekt grammatik er lavstatus i samfundet.

Det er ikke kun børn og unge, der sjusker med grammatikken. Det gør lærerne også, og de sproglige fejl florerer ligeledes i medierne, lyder det fra dansklærernes formand.

- Jeg synes, det er et samfundsproblem. Det er ikke trendy at være interesseret i grammatik. Men når man skriver en jobansøgning, og den er fyldt med stavefejl, så kommer man ikke til samtale, og det er et problem. Det er så nemt at pege fingre ad børn og unge, men det er et generelt problem, og det generer mig, at der sker et skred i samfundet i forhold til at være sproglig korrekt, siger Mette Teglers.

Grammatik er blevet en del af prøven

Den slappe holdning til grammatik er dog ikke hele forklaringen på de dårlige resultater. Prøven i dansk retskrivning blev ændret for et par år siden, så den ud over retstavning også indeholder kommatering og andre grammatiske øvelser, oplyser Mette Teglers.

- Især i udskolingen har lærerne ændret undervisningen, så der er mere vægt på grammatik, men det er ikke kommet med på mellemtrinnet endnu. Men jeg ved, at lærerne skriger efter materiale til at træne eleverne i grammatik.

Helt galt med tysk og fysik

De fag, hvor eleverne falder mest igennem ved afgangsprøven, er tysk og fysik.

Her har henholdsvis 11 procent og ni procent opnået dumpekaraktererne 0 og minus 3. Dertil kommer, at knap 20 procent har fået den laveste bestået-karakter 2.

Fysiklærernes formand, Anette Jensen, efterlyser en holdningsændring blandt børnene og deres forældre:

- Jeg synes, der er en tendens til, at flere elever er ligeglade, og deres forældre bakker ikke skolen op. Det er blevet ligegyldigt for børnene at gå i skole, og det rammer især fag som tysk og fysik, siger hun.