Elever køber og sælger kvote 2-ansøgninger til drømmestudiet

Studievejleder fandt tre identiske kvote 2-ansøgninger. Men skolerne har ingen mulighed for at tjekke for snyd.  

Skriveblokaden har ramt.

Det er ellers nu, du skal skrive den motiverede kvote 2-ansøgning. Den, der skal sikre dig en plads på dit drømmestudie, selvom dit karaktergennemsnit ikke er højt nok.

Sidder du i en desperat situation, som den vi lige har beskrevet, kan det være fristende at søge hjælp. Flere steder er den da heller ikke langt væk.

I forskellige fora på Facebook sælger brugere kvote 2-ansøgninger for mellem 150-250 kroner. Andre steder bliver de givet væk gratis.

Nogle af brugerne skriver, at de har erfaring med at skrive andres ansøgninger og allerede har sikret flere håbefulde studerende en kvote 2-plads. Derudover har DR Nyheder været i kontakt mere end 10 unge, der alle har efterspurgt at få tilsendt en ansøgning. Nogle af dem er endt med at købe en.

Ansøgningsfristen for kvote 2-ansøgninger på landets uddannelsesinstitutioner nærmer sig, og Studievalg Danmark melder om rekordmange digitale henvendelser fra unge, der har spørgsmål til, hvordan man søger ind.

Det kan dog ende med at gå galt, hvis ikke du selv fører pennen. På Syddansk Universitet er de tidligere stødt på tre identiske motiverede ansøgninger fra tre uafhængige ansøgere til jurastudiet. Det fortæller Ayo Næsborg-Andersen, der er lektor ved Juridisk Institut.

- De tre ansøgeres historier var så ens, at selvom at jeg havde læst 200 ansøgninger, ville jeg kunne genkende dem. Det var åbenlyst et groft forsøg på snyd.

I det tilfælde havde alle tre ansøgere skrevet, at de var den ældste af fire søskende, hvis forældre var gået bort. Her slog skolen hårdt ned.

- Når vi opdager snyd, kan ansøgeren være sikker på, at de får afslag, siger hun.

Ayo Næsborg-Andersen er en af de studievejleder landet over, der efter kvote 2-deadline 15. marts begynder at læse sig gennem bunken af ansøgere. For hende er grænsen klar: Du må gerne få venner og familie til at rette stavefejl og sætte kommaer. Men det er snyd, når du få en anden til at skrive din ansøgning.

Når du søger ind på kvote 2, er den motiverede ansøgning en del af den samlede ansøgning, hvor også dit cv bliver vurderet. Motiverede ansøgninger bliver brugt på en lang række af de mest populære uddannelser, som for eksempel sygeplejerske-, jordemoder og jura.

Ingen plagiatkontrol

Lignende melding kommer fra andre skoler.

- Selvfølgelig skal man skrive sin ansøgning selv, siger Tine Jessing Hvass, der er souchef i studieadministrationen på UC Syd.

De fleste skoler er ikke bekendt med, om der potentielt bliver snydt med de motiverede ansøgninger og er ikke selv stødt på tilfælde. Derfor er det også svært at sige noget om omfanget. Det er nemlig kun, hvis en vejleder - som det er sket på Syddansk Universitet – sidder med tre identiske i hånden, at de har mulighed for at opdage det, fortæller skolerne.

- Derfor er det en umulig opgave for os at lave kontrol, siger Lene Zakarias, som er studiechef på University College Nordjylland.

Som det er i dag, står der ikke noget i ministeriets bekendtgørelse om, at man selv skal skrive den motiverede ansøgning.

Normalvis tjekker landets uddannelsesinstitutioner de studerendes skoleopgaver for snyd – altså plagiat. Det sker gennem et system, som kan genkende passager, der muligvis er kopieret andre steder fra. Men ingen af dem, vi har talt med, har et lignende system til at fange snyd med motiverede ansøgninger.

Og derfor kan det blive svært at gøre mere for at opdage dem, der har købt en motiveret ansøgning på nettet, lyder det fra Helle Doktor Simonsen, der er studiechef på VIA University College.

- Jeg har svært ved at få øje på, hvordan man skulle kunne undgå det her. Jeg tror ikke, at man kan lave et system, der kan håndtere det, fordi vi ikke kan holde en motiveret ansøgning op mod et originalt dokument og tjekke snyd på den måde, siger hun.

Aya købte ansøgning og fortrød

En af dem, der har prøvet at købe en ansøgning, er Aya Amir Yassen. Hun er 19 år og søgte sidste år ind på tre forskellige professionsbachelorer: Jordemoder, radiograf og bioanalytiker og fik en standby-plads på bioanalytikerstudiet. Der starter hun til sommer.

Aya Amir Yassen venter på, at hun til sommer skal starte på bioanalytikeruddannelsen. (Foto: © (privatfoto))

Aya Amir Yassen købte ansøgningen, som DR Nyheder har set, fordi hun havde svært ved at skrive sin egen og var presset af gymnasieopgaver. Den kostede hende 150 kroner.

Men da hun fik den tilsendt, besluttede hun, at hun ikke ville bruge den alligevel. Hun var nervøs for, at andre ville aflevere en magen til, og at hun derfor ville blive afvist, fordi hun så havde snydt, siger hun. Og så var Aya Amir Yassen også bange for, at den ikke var god nok.

Hun anerkender, at det havde været unfair, hvis ansøgningen havde givet hende en plads.

- Lad os antage, at jeg havde afleveret den – så havde det jo været snyd, siger Aya Amir Yassen.

Efter sin oplevelse vil hun derfor gerne advare andre mod at købe en færdigskrevet ansøgning.

- Det var dumt, og jeg føler, at jeg blev snydt. Vedkommende sendte mig en ansøgning, som han sagtens kunne have brugt på alle sine kunder. Der var intet personligt om mig, men kun overordnet, siger hun.

DR Nyheder har forsøgt at komme i kontakt med flere af dem, der sælger kvote 2-ansøgninger online. Også personen, der solgte Aya Amir Yassens. Ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelser.

Flere optagelsesprøver

Vi har også ringet til flere politikere for at høre, hvad de tænker om, at man på nettet kan købe en ansøgning, og at skolerne står uden mulighed for at opdage eventuel snyd.

Dem, vi har talt med, er klare i mælet: Det er på ingen måde i orden, at man hverken køber eller sælger en motiveret ansøgning, lyder det.

- Min umiddelbare holdning er, at det er usympatisk, at man køber noget, som alle har en forventning om at man selv har udarbejdet, siger Ulla Tørnæs, der er uddannelsesordfører i Venstre.

Hun peger på, at en løsning kan være, at interviews med ansøgere skal fylde mere, når man udvælger, hvem der får pladserne på kvote 2.

Også SF fremhæver, at man kan gøre mere for at undgå snyd.

- Jeg tror egentlig, at jeg synes, det burde være ulovligt at sælge motiverede ansøgninger på samme måde som det er ulovligt at sælge opgaver i gymnasiet, siger Astrid Carøe, som er partiets uddannelsesordfører.

Hun mener, at der i forvejen er en række problemer med kvote 2-optag, fordi ophold i udlandet og på højskoler giver din ansøgning flere point. Og de ting koster penge.

- Det betyder, at du har en fordel, hvis du kommer fra en familie med mange penge. Og det giver en ekstra dimension af uretfærdighed, siger Astrid Carøe.

Alligevel vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ikke lægge sig fast på et forbud mod at sælge motiverede ansøgninger. Hun er heller ikke direkte imod, at man kan betale sig til hjælp.

- Men at lave en forretning ud af at skrive identiske ansøgninger, som i sidste ende ender med at skade dem, der sender dem ind, fordi de er magen til nogle af de andres - det er jo bare helt misforstået, siger hun.

Som en løsning opfordrer ministeren i stedet til, at man søger gratis hjælp hos eksempelvis Studievalg Danmark, hvis man er i tvivl om, hvordan man skal skrive sin motiverede ansøgning.