Elever og ansatte på Herlufsholm har anmeldt trusler efter dokumentar

Ifølge politiet var der tirsdag alene tale om trusler på sociale medier.

Eleverne på den udskældte kostskole blev søndag opfordret til at nedtone brugen af uniformen, når de ikke var på skolen. (Foto: søren bidstrup)

Efter TV 2's afsløringer af vold, mobning og seksuelle overgreb på Herlufsholm har flere af kostskolens elever og ansatte været udsat for så voldsomme trusler på sociale medier, at de har valgt at anmelde det til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det fortæller politiinspektør Kim Kliver til DR.

- Vi har i løbet af tirsdag eftermiddag modtaget anmeldelser om nogle forhold, hvor det kan se ud som om, at man truer personale og elever på Herlufsholm, siger han.

Ifølge Kim Kliver var alle de anmeldelser, han tirsdag eftermiddag kendte til, episoder, der er sket digitalt. Hos politiet kender man altså ikke til fysiske trusler mod elever og ansatte.

Opfordrer folk til at tænke sig godt om

Selvom det foregår online, så er der stadig al mulig grund til at tænke sig om, inden man trykker send på en hadsk besked eller trussel på de sociale medier, lyder det fra politiet.

- Det ser vi meget alvorligt på og opretter selvfølgelig efterforskninger på det. Vi tager det her præcis lige så alvorligt som de mulige lovovertrædelser, der kan være i forhold til den dokumentarudsendelse, vi har set, siger Kim Kliver og fortsætter:

- Vi kan godt forstå, at der kommer følelser i spil, men lad nu være med at gøre jer selv til en mulig gerningsmand, hvad angår trusler. De sociale medier er nemme at komme med værdiladede udtryk på, men det skal man lade være med.

Hvad bliver folk truet med?

- Jeg vil ikke gå i detaljer, men det har givet anledning til, at vi har oprettet nogle sager.

Hvor mange anmeldelser er der kommet?

- Der er kommet nogle stykker. Men lad os nu gennemgå dem med samme grundighed, som vi undersøger sagerne fra dokumentaren.

”Nogle stykker” - kan det tælles på to hænder?

- Det vil jeg ikke gå i detaljer med.

Herlufsholm 'har hørt om tilfælde'

Ledelsen på Herlufsholm har tidligere været ude at bede eleverne om at ’nedtone’ brugen af den traditionelle skoleuniform, når de ikke er på skolens matrikel.

Ifølge vicerektor Martin Arvedlund på grund af lige præcis negative reaktioner - dog ikke kun forbeholdt de sociale medier.

I en række skriftlige citater oplyser vicerektor Martin Arvedlund:

- Vi har hørt om tilfælde, hvor nogle elever har oplevet negative reaktioner på sociale medier, og når de færdes uden for skolen.

- Det er vi meget kede af, og derfor har vi bedt eleverne overveje, om de i en periode bør nedtone deres skolebeklædning, når de færdes uden for skolen.

Den nu afgåede rektor Mikkel Kjellberg blev et landskendt ansigt, da dokumentaren fik premiere. En dokumentar, der ifølge TV 2 er blevet set af 921.000 danskere. (Foto: Tobias Kobborg © Ritzau Scanpix)

Martin Arvedlund ønsker ikke at uddybe til DR, hvad de negative reaktioner konkret dækker over. Han ønsker heller ikke at kommentere på politianmeldelserne fra elever og ansatte.

Fyret rektor: Jeg har ubehagelige beskeder

Herlufsholms tidligere rektor, Mikkel Kjellberg, blev lørdag fyret i kølvandet på TV 2's dokumentar.

Til sn.dk fortæller han, at han har modtaget adskillige beskeder af en ganske ubehagelig karakter.

- Jeg har ikke fået egentlige dødstrusler, men jeg har fået rigtig mange ubehagelige beskeder og opfordringer til at gøre slemme ting ved mig selv, siger han til Sjællandske.

Over for mediet ønsker han ikke at uddybe, om han har politianmeldt beskederne.

I går meldte politiet ud, at man har besluttet at vurdere, om straffeloven kan være overtrådt i de episoder, der omtales i dokumentaren. Nærmest samtidig indgav Herlufsholm Skole selv en anmeldelse til politiet.

- Bestyrelsen og ledelsen mener, at politiet bør undersøge, om der er et eller flere tilfælde, der skal undersøges nærmere, lød det i en pressemeddelelse.