Elever ryger for at slappe af og koncentrere sig: Men afstresser cigaretter virkelig?

Ekspert i tobakforebyggelse giver sit bud på, hvorvidt en cigaret rent faktisk giver ro.

- Det er svært at holde koncentrationen uden at ryge.

- Personligt bruger jeg det (at ryge, red.) til at slappe af, hvis der opstår en presset situation.

Sådan lyder det fra henholdsvis Magnus Chabert på 19 og Jennifer Svendsgaard på 20, og de er bestemt ikke de eneste, der ryger for at kunne koncentrere sig eller for at slappe lidt af.

DR Nyheder har været i kontakt med flere elever på ungdomsuddannelser, der ryger, i forbindelse med at politikerne netop nu diskuterer, om rygereglerne skal strammes på gymnasier, erhvervsskoler og de andre ungdomsuddannelser.

Men skærper smøger virkelig koncentrationen til timerne?

Ekspert: 'Som at fryse og tisse i bukserne

Spørger man Charlotta Pisinger, professor og forsker i tobaksforebyggelse, er det 'som at fryse og tisse i bukserne'.

- I cigaretrøg findes nikotin, og det er derfor, rygerne ryger - dybest set. Nikotinen binder sig til nogle receptorer i hjernen, og når den gør det, så udskilles nogle neurotransmittere - signalstoffer i hjernen - som fortæller os, at nu er vi rolige og afslappede, har styr på tingene og kan koncentrere os, forklarer hun.

Det giver altså mening, at rygerne oplever det sådan, når de suger røgen ned i lungerne i pausen.

- Det giver en ro og en lykkefølelse. Nikotinen stimulerer reptilhjernen. Det er den samme ro og velvære, vi kan opleve, når vi dyrker sex eller får et godt måltid mad. Så på den korte bane kan nikotin have en afslappende effekt.

Problemet - og årsagen til 'tisse i bukserne'-metaforen rammer til gengæld bagefter. Som med alle andre afhægighedsskabende stoffer opbygger man nemlig en tolerance og bliver afhængig.

- Der bliver større og større overvægt af abstinenser. Det vil sige, at du ryger, og så oplever du afslappelse og ro. Men så går der 1-2 timer, og så oplever du abstinenser i form af mere uro, rastløshed, og du har sværere ved at koncentrere dig end en ikke-ryger, siger Charlotta Pisinger.

På den lange bane er ikke-rygere mindre stressede

På den korte bane kan rygere altså opleve, at de bliver mindre stressede lige efter en smøg, men den effekt overtages så af abstinenser. Og på den helt lange bane - gennem flere år - kan man ifølge Charlotta Pisinger se en tydelig forskel i stressniveauet hos rygere og ikke-rygere.

- Kigger man på rygere, folk der holder op med at ryge, og stressniveauet hos mennesker generelt, så er stressniveauet meget højere hos rygere. Og studier, der har fulgt rygere, der holder op eller ikke holder op, viser, at de, der holder op, et år senere har et meget lavere stressniveau, forklarer professoren.

- Og faktisk er et rygestop lige så effektivt på humør og stress som lykkepiller.

Facebook
Twitter