Elever sender opsang til far og mor: 'Vi er lede og kede af jeres mobiltelefoner'

En 2. klasse i Kolding har seks enkle regler til et bedre familieliv. Stærkt budskab, siger ekspert.

Lærer Hanne Holm Johansen sammen med to af eleverne fra 2. klassen, der har sendt en opsang til klassens forældre omkring deres mobiltelefonbrug. (Foto: DR Syd © DR Nyheder)

- Vi, i 2. klasse, er trætte, lede og kede af, at I ofte er fraværende på grund af, at I har gang i jeres telefon.

Sådan lyder det i en opsang fra 23 elever fra 2. klasse på Fynslundskolen i Kolding.

Eleverne opfordrer blandt andet forældrene til at lægge telefonen væk, når der skal læses lektier, spises aftensmad og ses film sammen i familien.

Klassens opråb er blevet til seks konkrete regler for, hvornår forældrene gerne må lægge mobiltelefonen væk, skriver JydskeVestkysten.

- Næsten alle i klassen synes, at det er rigtig irriterende, for det går ud over fællesskabet i familien, siger eleven Alberte fra klassen til avisen.

Så sent som i går oplevede eleven Smilla Hindbo, at hun ikke kunne få ordentlig kontakt til sin far, da de to lavede aftensmad. Faren var optaget af sin mobiltelefon, fortæller hun til DR Nyheder.

- Mig og min far skulle lave guacamole til mexicanske pandekager. Jeg spurgte ham, om tre avocadoer var nok. Han sagde ikke noget. Så spurgte jeg ham igen. Så sagde han 'hvad', fordi han sad med sin mobiltelefon, og det var meget irriterende, siger Smilla.

Nederst i artiklen kan du stemme om, hvilke af klassens mobilregler der er gode at have derhjemme.

Send et billede. Har I mobilregler derhjemme?

Hvordan er I sammen derhjemme som familie? Send et foto af en familiestund, fortæl om den og beskriv, om I har regler for mobilforbruget. Det kan inspirere andre.

Bedre end opsang fra vuggestuer

Hanne Holm Johansen er klassens matematiklærer og har hjulpet eleverne med at nedskrive mobilreglerne.

Hun fortæller til DR Nyheder, at idéen om at sende opsangen til forældrene opstod, da klassen i forbindelse med en morgensamling tilfældigvis kom til at tale om mobilforbrug.

- Det udviklede sig til, at alle elever fortalte, at det også er irriterende derhjemme, når forældrene sidder med mobiltelefonen og er fraværende, når man skal hygge sig sammen. De havde alle sammen en historie, så vi skrev ned, hvornår forældrene ifølge børnene skal lægge mobilen fra sig, siger hun.

Opsangen til forældrene. Her ses de tidspunkter, som eleverne mener, at forældrene skal lægge mobilen væk. (© (c) DR)

Klassens initiativ kommer i en tid, hvor mange vuggestuer og børnehaver landet over har hængt et opslag på hoveddøren, hvori forældrene opfordres til at droppe mobilen, når børnene skal afleveres eller hentes.

'Du skal nu ind til et livsvigtigt møde. Mødet med dit barn. Sluk venligst mobiltelefonen', kan der eksempelvis stå.

Sådanne opslag kan dog godt opfattes anmassende og irriterende for nogle forældre, vurderer Andreas Lieberoth, der er adjunkt i pædagogisk psykologi på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, DPU.

Budskabet fra 2. klassen virker stærkere og har en større gennemslagskraft, fordi børnene selv går ud og sætter fokus på forældrenes omgang med deres telefoner, siger Andreas Lieberoth.

- Det gør en ret stor forskel, at det kommer fra en klasse i samlet flok, så eleverne viser, at det ikke bare er et problem hjemme hos den enkelte, men noget som mange børn kan nikke genkendende til. Når børn og lærer i samlet flok sender et signal, viser det forældrene, at det er værd at gøre noget ved.

Dobbeltmoralske og dårlige rollemodeller

Initiativet er blevet taget godt imod af forældrene, fortæller matematiklæreren.

- Det her skal jo ses med et glimt i øjet. Mange af eleverne har regler for mobiltelefoner derhjemme, men mor og far overholder dem alligevel ikke. Vi voksne har derfor en opgave, hvis vi vil have nogle gode årgange, der ikke bare sidder hovedløst og kigger ned i deres mobiltelefon, siger Hanne Holm Johansen.

Ifølge Andreas Lieberoth skammer mange af nutidens forældre sig faktisk over, at de hele tiden bliver draget af telefonen i stedet for at være nærværende.

Og børn fortæller, at forældrene er dobbeltmoralske og prøver at være strenge med mobilregler, men samtidig er rigtig dårlige digitale rollemodeller, når de ikke selv kan lade deres telefoner ligge.

Derfor giver det mening at prøve at løse det i fællesskab, som klassen her gør det. Børn har kun gavn af, at telefonen bliver lagt væk for en stund, fordi de derved lærer, at skærmtid kan styres, forklarer Andreas Lieberoth.

- Vænner man sig til at være sammen uden telefonen, vil det være nemmere at opsøge den slags samvær, end hvis man ikke har en klar model for det. Det kan være en rigtig god idé at have nogle faste små regler, som både børn og voksne kan pege på, når mor eksempelvis begynder at arbejde under middagsmaden. Så kan barnet sige 'det kan godt være, at dit arbejde er vigtigt, men det er jeg også', siger Andreas Lieberoth.

Har børnene på Fynslundskolen fat i den lange ende med deres seks bud på mobil-regler? Giv dit besyv med her.

Afstemning - Hvornår bør mobiltelefonen lægges væk?

1. Spisning

2. Efter skole

3. Lektie-tid

4. Film/tv i fællesskab

5. Læselektier (Mange børn skal læse et vist antal minutter om dagen)

6. Efter aftensmaden