Elever sendes hjem flere steder i landet: Det skal vi vænne os til

Om en måned vil det føles normalt, at hele klasser sendes hjem på grund af coronasmitte, siger ekspert.

Skolerne er åbnet igen efter ferien - men flere steder kan elever alligevel ikke møde op i dag. Klasser og hele skoler er lukket på grund af smittede elever. Arkivfoto. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

I takt med at coronavirus spreder sig, bliver også børn og unge rundt om i landet testet positiv for sygdommen.

Og nogle steder betyder de positive test, at også deres klassekammerater eller hele skoler kan blive påvirket af de positive test. Flere steder i landet bliver skoler nemlig lukket midlertidigt, eller hele klasser og årgange bliver sendt hjem.

På Gesten Børnecenters skole i Vejen blev en elev i går testet positiv for coronavirus, skriver Vejen Kommune i en pressemeddelelse. Derfor har man valgt at lukke skolen midlertidigt - i første omgang til og med på onsdag efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

I Holstebro Kommune har man i dag sendt hele årgangen af 9. klasser hjem på Sønderlandsskolen, efter at en elev er testet positiv. Skolen skriver i en pressemeddelelse, at hele årgangen er sendt hjem, fordi klasserne har nået at have valgfag sammen.

Og på Højdevangens Skole på Amager er flere elever og ansatte ifølge TV 2 sendt hjem, efter at en elev i 7. klasse blev testet positiv.

Helt efter bogen

Den slags kan vi godt begynde at vænne os til. For sådan vil det løbende være, indtil vi med en vaccine kommer ud på den anden side af coronapandemien. Det siger Rune Hartmann, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet.

Det er nemlig den helt rigtige måde at håndtere små udbrud af virusset.

- Det giver rigtig god mening, og det er helt efter bogen at gøre det sådan her. Der ligger en drejebog for at håndtere epidemier, og det her kalder man målrettet karantæne, hvor man lukker ned der, hvor der er smitte i stedet for at lukke hele samfundet.

- Det kræver, at man har effektiv testkapacitet. Det havde vi ikke i marts, og derfor måtte man lukke så meget ned over en bred kam. Men det har vi det store test-apparat til nu, siger Rune Hartmann.

Hele skoler er en overreaktion

Spørger man Søren Riis Paludan, der er professor i virologi på Aarhus Universitet, er nedlukninger af hele skoler dog en overreaktion.

- Det virker som om, man ikke rigtig er klar over, hvor skarpe værktøjer vi egentlig har nu. Det rigtige at gøre ville efter min mening være at sende den enkelte klasse hjem, hvor en elev har været smittet.

- Når eleverne og de direkte involverede lærere kan fremvise to negative resultater på tests taget med 2-3 dages mellemrum, så kan man lade dem komme tilbage. Det kan i enkelte situationer også være en hel årgang alt efter omstændighederne og lokale forhold, siger han.

Han mener, at med den mulighed for test og smitteopsporing, som vi har nu, bør man bruge muligheden for at lukke ting og steder ned så præcist som muligt, så det rammer færrest muligt.

- Vi har gode test og god smitteopsporing, og vi ved nu, at børn ikke bliver særligt syge og ikke smitter i lige så høj grad. Samtidig viser undersøgelser fra Sverige, at de åbne skoler ikke var med til at udbrede smitten. Så man skal selvfølgelig afskærme der, hvor smitten er, og så ellers komme hurtigt tilbage til normalen, siger han.

Hjemsendelser bliver normalt

De to eksperter er begge enige om, at små nedlukninger og hjemsendelser af elever og lærere vil være en ting, vi kommer til at vænne os til hen over efteråret.

- Det her stopper først, når vi har en vaccine. Så vi skal finde en balance nu, hvor det er til at leve med. Hvis vi får det til at fungere, vil dette snart føles relativt udramatisk, at man lige sender en skoleklasse hjem, indtil negative test kan fremvises på grund af en smittet elev, siger Søren Riis Paludan.

Ingen af dem tror på, at vi igen kommer til at se de danske skoler blive lukket helt, som vi så det i marts. For de små, lokale nedlukninger bør være effektive nok.

- Der er jo egentlig ikke mindre risiko for smitte nu end i marts, men vi har fået et apparat, så man hurtigt kan identificere smittede og lukke lokalt ned, siger Rune Hartmann.

Facebook
Twitter