Elever: Vi passer allerede på os selv på nettet

Regeringen har fremlagt ny cyberstrategi, der skal sikre, at børn og unges digitale dømmekraft bliver bedre.

Jacob Brahe Møller mener, at der brug for mere sikkerhed på nettet, når folk bliver snydt for penge.

Alt for længe har man taget for givet, at børn og unge kan uddanne sig selv på nettet. De bliver kaldt for digitalt indfødte, men alligevel falder de i farefulde huller online.

Sådan lyder det regeringen, der i dag har fremlagt en ny cyberstrategi, hvor fokus blandt andet er på børn og unge.

Regeringens cyberstrategi: Fokus på børn og unge

Styrkede digitale kompetencer:

Både i folkeskolen og på ungdomsuddannelser skal der udvikles nyt undervisningsmateriale og laves events og undervisningsmoduler om it-sikkerhed, som skal styrke de digitale kompetencer hos børn og unge.

Styrket efteruddannelse:

Lærere og undervisere skal have et kompetenceløft og tilbydes informations- og læringsforløb.

Kampagne rettet mod børn og unge:

Kampagnen skal gøre børn og unge mere bevidste om it-sikkerhed og god digital adfærd.

Øget fokus på håndtering af data på undervisningsinstitutioner: Der skal fokus på håndtering af data, eksempelvis på folkeskoler.

Kilde: Finansministeriet

Men på Gug Skole i Aalborg mener tre elever i 9.b, at de allerede er gode til at passe på sig selv på nettet.

- Nettet er et stort og risikabelt sted, men jeg synes ikke, at jeg sætter mig i en risikabel situation. Jeg deler ikke nøgenbilleder, og jeg er heller aldrig blevet hacket, siger Natasha Strunge, der bruger det meste af sin onlinetid på Facebook, Snapchat og Instagram.

Mister penge på skins

Hendes klassekammerat Jacob Brahe Møller kan dog godt se, at der er brug for mere sikkerhed på internettet. Han bruger ikke så meget tid på sociale medier – han er til gengæld glad for skydespil. Og i spillene møder han nye interaktive venner, som han tager sig i agt for, fortæller han.

- Hvis folk begynder at spørge mig, hvor jeg bor, beder om mit telefonnummer eller sender links til ting, så synes jeg, at det bliver for personligt, og det ønsker jeg ikke at være med til, siger han.

- Jeg kender folk, der har mistet mange penge på skins, og der ville mere internetsikkerhed være rigtig godt.

Skins kan bedst beskrives som en slags opgradering, der får våbnene i skydespillet til at se ud på en særlig måde. De bliver solgt mellem computerspillerne i mange forskellige prisklasser, og blandt udbyderne er der brodne kar, som snyder spillerne for penge.

Mindre børn på Instagram

Netop spilleverdenen vil lærer Inge Kjær gerne blive bedre til at forstå. Det er nemlig ikke kun elever på landets folkeskoler, der skal trænes i cybersikkerhed. Den nye strategi omfatter også styrkede digitale kompetencer til lærere og elever på gymnasier og universiteter.

- Som voksne kommer vi ikke meget i de unges spilunivers. Der er så at sige frit spil. Mange unge spiller på nettet og møder folk fra andre lande. Om det er farligt eller ej, ved jeg ikke, men jeg tror, at vi lærere kan blive bedre klædt på til at rådgive om det. Vi bruger ikke så meget tid på, siger Inger Kjær.

- Jeg synes, at det ville være dejligt at være klædt bedre på til at hjælpe forældrene, for vi har børn i 2. og 3. klasse, der er på Instagram. Og de børn ved ikke, hvordan de skal passe på sig selv. De får venner derinde, som de ikke kender, fortsætter hun.