Elitesoldat efter følelsesladet stormøde og offentlig udmelding: 'Derfor brød vi tavsheden'

Frømandskorpset forklarer i sjældent interview om krisen, der rystede specialoperationssoldaterne.

En erfaren frømand forklarer DR Nyheder, hvorfor man tirsdag brød en tradition for tavshed og sendte et åbent brev til offentligheden. (Foto: Mads Korsager Nielsen © DR Nyheder)

Det er en uhyre sjælden situation. Vel nærmest et lille stykke militærhistorie. At de toptrænede og hemmelige specialoperationssoldater i Frømandskorpset bryder tavsheden og sender en fælles udtalelse til offentligheden.

Det skete i forgårs. Efter et timelangt og udmattende fællesmøde, hvor det slog gnister mellem frømændene. Her blev luften renset efter en række interne møgsager, der har skabt overskrifter i medierne.

- Vi kan sagtens skændes, men vi går samlet ud af døren. Det kan brage inde i rummet, men vi går fælles ud af døren. Det skete under mødet i går. Det var et følelsesmæssigt og hårdt møde, men vi gik sammen ud, siger en af de frømænd, der stod bag mødet og den fælles udtalelse.

Frømand: Vi kunne ikke genkende os selv

DR Nyheder er taget til Frømandskorpsets hovedkvarter på Marinestation Kongsøre, der ligger ud til Isefjorden i Odsherred på Sjælland.

En frømand, der af sikkerhedshensyn er anonym i denne artikel, vil gerne forklare, hvad der foregår i det ellers hermetisk lukkede korps.

Hvad der fik dem til at bryde en dyd om tavshed og diskretion, der er rodfæstet i enhedens mere end 60 år gamle historie, og henvende sig direkte til medierne og offentligheden.

Forhistorien er en række kritiske artikler om korpsets ledelse. Blandt andet om en kendt orkesterleder, der fik en privat oplevelsestur hos frøerne.

Om en kritisk arbejdspladsvurdering (APV), hvor flere frømænd satte særdeles kritiske ord på tingenes tilstand inde på det lukkede område ved Isefjorden.

Frømandskorpset holder til ved Kongsøre ud til Isefjorden i Odsherred på Sjælland. (Foto: Mads Korsager Nielsen © DR Nyheder)

Samt senest historien om et stripshow, der stik imod Forsvarets regler fandt sted til en sommerfest hos Frømandskorpset.

Oplysningerne førte til, at den militære anklagemyndighed Auditørkorpset startede en undersøgelse, der stadig er i gang. Det hele blev først beskrevet i forsvarsmediet Olfi, men også omtalt af flere andre medier.

- Vi har ikke kunnet genkende os selv i det, der er blevet skrevet. Vi anerkender, at der er ting, vi skal arbejde med. Som der sikkert er på alle arbejdspladser. Vi har også vores ting at kæmpe med heroppe. Men de er kommet ud i det offentlige rum, og det er ikke der, hvor vi ønsker de skal være, forklarer frømanden.

'Vi er absolut ikke et hus i forfald'

Han sidder på en bænk, der har udsyn til 'stillepladsen' foran bådhallen. Her tager frømands-eleverne opstilling hver morgen.

En mekaniker fylder brændstof på en matsort patruljebåd og prøvestarter motoren, der brummer dybt og kraftigt.

Kan du prøve at forklare for den almindelige dansker, hvad det er i de ting, der er blevet skrevet om Frømandskorpset, som er gået jer så meget for nær?

- Det er især det med, at vi er i forfald. Og billedet af, at vi går og stikker hinanden heroppe. Det overskrider nogle af vores grænser. Det er vi rigtig kede af at læse. Hvis man skal bruge et billede, så er vi et hus, hvor der er nogle fejl, der skal rettes. Men vi er absolut ikke et hus i forfald, for så er det afspærret og man må ikke gå derind, fordi det er ved at falde sammen. Sådan er det absolut ikke.

Frømandskorpset er en enhed for de få. Optagelse kræver, at aspiranterne gennemfører en otte måneder lang og udmarvende elevskole med daglige prøvelser.

To elever iført røde hjelme løber forbi. På vej til en dykkerlektion. Under elevtiden skal "al gang foregå i løb". Blot en af utallige strabadser, der skal medvirke til udvælgelsen.

En aspirant graver sig ud under bjælken der markerer, at han har gennemført elevskolen og optaget i Frømandskorpset. (Foto: Henrik Palshøj © Forsvarsgalleriet)

Den slutter på Nordstranden, hvor eleverne rituelt skal grave sig ud under en gammel egebjælke. Det betyder samtidig, at de ikke længere skal bære den brandmandsrøde hjelm, men bliver en del af fællesskabet.

Nogle af de ting, der har været fremme, har været en kritik af ledelsen. Var fællesmødet på ledelsens initiativ?

- Nej. Det var det ikke. Vi har en rimelig uformel kultur heroppe, og det er egentlig op til alle at samle bolden op. Det gjorde vi i fællesskab i går. Vi var nødt til at finde ud af dette i fællesskab. Vi har rigtig stærke følelser for vores arbejdsplads. Alle har rigtig meget hjerteblod i det. Derfor kom det i stand. Ledelsen var ikke inviteret til mødet, men de var informeret om, at vi afholdt det. Men det var ikke sat i verden for dem.

Er det ikke ret usædvanligt, at en specialoperationsstyrke, der traditionelt eksisterer skjult og hemmeligt, gør noget som det her?

- Jo, det er usædvanligt og grænseoverskridende for os. Vi vil helst være ude af mediernes søgelys. Det er der, hvor vi har det bedst. Det er en fuldstændig jomfruelig kampplads, hvor vi ikke burde være. Det er der andre, der burde tage sig af. Men vi er endt på den og har prøvet at håndtere det, så godt som vi kan. Herefter håber vi, at der kommer ro på, så vi kan lave de ting, vi er sat i verden for at gøre.

Stripshow i god tro

I den offentlige skrivelse, som blev sendt ud efter fællesmødet, afslørede frømændene, at det omstridte stripshow til sommerfesten var bestilt og betalt af en medarbejder "på eget initiativ".

Teksten fra frømændene, der blev sendt ud efter fællesmødet. Du kan hente og læse den fulde tekst under billedet her.

Udtalelse fra Frømandskorpsets operative medarbejdere

Hvad er det der gør, at en medarbejder finder på at bestille en stripper til en fest?

- I dette tilfælde vidste han ikke, at det var forbudt. Han gjorde det i god tro. Det var en af de unge drenge. En nyudnævnt frømand som tænkte, at han ville gøre en god fest bedre. Så bestilte han en stripper. Og så er den egentlig ikke længere. Han stod frem og sagde, "jeg havde slet ikke forudset disse konsekvenser". Det var forkert af ham, men det kræver alligevel mandsmod at stå frem på den måde, og det kan han da godt få en smule cadeau for herfra.

Kan du forstå, at en episode som stripshowet vækker undren?

- Ja, det kan jeg sagtens. Det er ikke tilladt i Forsvaret, at man har strippere på tjenestestederne. Vi er dog en ukonventionel styrke, med nogle snitflader mellem os og samfundet generelt. Men stripperen var forkert. Samtidig skal vi også være dem, som vi er. Men man kan ikke stille spørgsmål ved, om det var rigtigt og forkert. Men man skal også bare huske på, hvad det er for en opgave, vi er sat i verden for at løse. Det er heller ikke altid til pænt brug.

En af Frømandskorpsets opgaver er blandt andet at angribe og neutralisere gidseltagere til lands og på søen. (Foto: Henrik Palshøj © Forsvarsgalleriet)

Foran bådebroen gennemgår en flok frømænd et øvelsesangreb, der skal finde sted samme aften. En af korpsets officielle opgaver er 'direkte militære aktioner'. Det er et bredt begreb, der dækker over alt fra at befri gidsler, neutralisere terrorister eller større militære operationer i fjerne lande.

Frømandskorpset har også netop sendt et hold med fregatten Iver Huitfeldt, der som en del af en europæisk flådestyrke skal sikre fri passage i Hormuz-strædet ved Iran.

Hård kritik i intern undersøgelse

Frømanden fortæller, at der ganske rigtigt var mange særdeles kritiske kommentarer i arbejdspladsvurderingen, der blev omtalt.

Våde frømænd på Marinestation Kongsøre. (Foto: Henrik Palshøj © Forsvarsgalleriet)

- Kollegerne brænder for det sted her. Der er selvfølgelig nogle ting, vi skal have løst. Der er et højt arbejdspres heroppe. Ligesom andre steder i Forsvaret, så er der mangel på ressourcer. Vi kører i et højt tempo og det er måske derfor, at det er endt, som det er. Men det skal vi have fundet en løsning på nu.

Hvilket budskab ønsker I der står tilbage efter dette?

- Vi ønsker at være en troværdig enhed, der leverer det samme produkt, som vi altid har leveret. Når behovet opstår. Både nationalt og internationalt. Og så ønsker vi bare at komme tilbage i skyggen igen.

Omtale i medierne ændrer vel ikke på den vare, som Frømandskorpset leverer?

- Nej, men vi ønsker ikke at skuffe derude. Men vi føler også lidt… og kan godt forstå, hvis nogen nærer mistillid til os, på baggrund af det, der har været skitseret. Vi vil egentlig bare komme med et statement og sige, at der er en anden virkelighed og slå fast: Vi er stadig dem, som vi altid har været. Vi vil altid levere den samme vare, vi har leveret længe.

Facebook
Twitter