Else Smith fyret som direktør i Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen skal have ny administrerende direktør, efter Else Smith torsdag er blevet fritstillet fra sin post.

Else Smith stopper som direktør i Sundhedsstyrelsen. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Else Smith er blevet fristillet som administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen.

Det bekræfter sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelse:

- Der er brug for at få ryddet op og moderniseret Sundhedsstyrelsen. Vi har gennem en årrække under skiftende direktører og ministre set en række sager, som har skabt usikkerhed om tilsynet med det danske sundhedsvæsen.

- Sager, som har gjort befolkningen usikker på, om tilsynet med vores sundhedsvæsen fungerer godt nok, siger han.

Flere skandalesager

Else Smith, der har været administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen siden 2011, er blevet fritstillet med øjeblikkelig varsel.

Sundhedsministerens beslutning om at fritstille Else Smith kommer, efter at hun og Sundhedsstyrelsen i den seneste tid har været under hård kritik på grund af en række sager.

Senest efter at DR Nyheder har afsløret, at en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland fik lov til at praktisere frem til 2013. Det skete, selv om Sundhedsstyrelsen havde modtaget alvorlige advarsler om ham allerede fra 2004.

Beskyldt for at vildlede

Som følge af sagen om den hjerneskadede psykiater bad sundhedsminister Nick Hækkerup i februar om en fuldstændig redegørelse i sagen fra Sundhedsstyrelsen.

Men i går kunne DR Nyheder dokumentere, at redegørelsen mangler væsentlige oplysninger.

Sundhedsminister understregede derfor onsdag aften i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at hvis væsentlige oplysninger er udeladt af redegørelsen, er det ikke kun Folketinget, men også ham som minister, der har grund til at løfte øjenbrynene.

Og at der ville blive fulgt op på det.

Politikere krævede fyring

Den opfølgning kom så i dag, torsdag.

- Siden jeg blev sundhedsminister, har jeg hele tiden sagt meget klart, at jeg vil gøre, hvad der skal til, for at få ryddet op i de her ting og for at få genskabt tilliden til Sundhedsstyrelsen, siger Nick Hækkerup i pressemeddelsen torsdag eftermiddag og tilføjer:

- Der har været en række sager, som samlet set gør, at jeg mener, at tiden er kommet til at tage mere grundlæggende fat, så vi få ryddet ordentligt op og moderniseret Sundhedsstyrelsen.

Både Dansk Folkeparti og SF krævede i februar, at Else Smith skulle trække sig, efter at det kom frem, at Sundhedsstyrelsen ikke havde givet Folketinget fyldestgørende oplysninger i sagen.

Begge partier mente, at Sundhedsstyrelsen havde vildledt Folketinget.

Flere kritiske sager

Sagen om den hjerneskadede psykiater lægger sig i rækken af flere alvorlige sager hos Sundhedsstyrelsen.

Else Smith har været administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen siden 2011.

Inden da var hun i seks år chef for center for forebyggelse i Sundhedsstyrelsen og har også tidligere været konstitueret medicinaldirektør i Sundhedsstyrelsen

Hun er uddannet speciallæge i samfundsmedicin og har skrevet ph.d. om kvinder og hiv-infektion.

Artiklen er opdateret kl. 16.05 med Nick Hækkerups kommentarer.