Elselskaber taber penge på tyske elflaskehalse

"Grænsebomme" på tyske elmotorveje koster de nordiske elselskaber mange penge. Nu beder de ministre hjælpe.

Vindmøller leverede sidste år 42 procent af vores elforbrug. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Danmark, Sverige og Norge led tilsammen et tab på godt en milliard kroner i perioden 2012-2014, fordi de ikke kunne eksportere strøm til Tyskland. Det viser en opgørelse fra det svenske energitilsyn.

De nordiske energiselskaber er nu så utilfredse med propper i det tyske elnet, at de beder deres respektive energiministre gribe ind over for den store sydlige nabo.

Danske producenter af miljøvenlig vindmøllestrøm kunne i 2015 kun komme af med deres el til det tyske marked 13 procent af tiden.

Det skyldes, at elkablet mellem Jylland og Tyskland, som er Nordens centrale "motorvej" til eksport af energi, er mere eller mindre sat ud af drift, oplyser Lars Aagaard, administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Energi.

Der er ikke plads i kablerne

Problemet ligger i Tyskland, fordi der er ikke tilstrækkeligt kraftige højspændingsledninger fra Nordtyskland, hvor strømmen er, til Bayern, hvor en stor del af den tyske industri ligger, forklarer Lars Aagaard.

- Danmark har bygget meget store kabler til Tyskland, men man kan ikke få dansk eller svensk vindmøllestrøm ned sydpå, for der er ikke plads i kablerne, siger Lars Aagaard, som har skrevet til energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) om sagen.

Problemet vokser i takt med den grønne omstilling. Klima- og Energiministeriet kunne i sidste uge meddele, at Danmarks produktion af vindstrøm satte verdensrekord i 2015. Land- og havmøller leverede, hvad der svarer til 42 procent af det danske strømforbrug.

Lars Aagaard opfordrer også EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til at tage fat på sagen.

/ritzau/