EM-feberen risikerer at blive lunken: 'Det er blevet lidt en tam fornøjelse'

Selve betydningen af EM i Parken bliver ikke som håbet, mener Horesta. Men måske kan den unikke situation noget andet.

Kun 15.900 tilskuere får lov til at se hver af kampene i Parken i København - og ikke 38.000, som der er plads til. Her er det fans fra Danmarks testkamp mod Bosnien-Hercegovina på Brøndby Stadion i søndags. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Flere ledige parkeringspladser og kort kø til stadionplatten. Det er måske lidt af det, du kan se frem til, når fodboldkampene til EM skydes i gang i Parken i næste uge.

Hvis du altså skal med.

For mange danske og udenlandske fans får nemlig ikke lov til at tage direkte del i fodboldfesten, da der ifølge den seneste genåbningsaftale kun må være 15.900 tilskuere til hver af de fire fodboldkampe, der spilles i Danmark. Og det er altså et stykke under de over 38.000 tilskuere, som Parken egentlig kan huse.

Udover at du måske ikke kan få fat i en EM-billet, fordi festen er blevet nedskaleret, så kommer begivenheden heller ikke til at få samme betydning for hovedstaden og erhvervslivet, som man havde håbet på.

Sådan lyder det fra Karen Nedergaard, som er formand for Horesta Region Hovedstaden, der organiserer restauranter og hoteller.

- Da det først blev meldt ud, at København var vært ved EM, blev vi rigtig glade. Vi var næsten i ekstase, fordi vi tænkte, at det kunne betyde rigtig mange udenlandske gæster i København, siger Karen Nedergaard.

- Det kunne have betydet meget for både hoteller og restauranter. Hele oplevelsesøkonomien kunne også have fået glæde af den her EM-fest, som er blevet en lidt tam fornøjelse, fortsætter hun.

I stedet for mange udenlandske gæster er der nemlig udsigt til langt færre, og det ærgrer Karen Nedergaard, da det ifølge hende særligt er de udenlandske gæster, der lægger penge i byen.

- Mange danskere kan nå frem og tilbage samme dag, så de behøver ikke en overnatning i København.

- Det er rigtig godt med udlændinge, fordi de bliver flere dage og bruger flere penge end danskerne. De spiser mere på restauranter, spiser måske dyrere, handler lidt mere og er mere til at få flere oplevelser, lyder det fra Karen Nedergaard.

Ikke samme betydning, men en anden

Copenhagen Capacity, der arbejder for at skabe vækst, job og udvikling i hovedstaden, er enig i, at det ikke kommer til at give det samme til København, som hvis der ikke havde været coronarestriktioner.

- Det er klart, at det ikke er det samme, som hvis det havde været under normale omstændigheder og med mange flere internationale gæster i byen, forklarer direktør i Copenhagen Capacity, Asbjørn Overgaard Christiansen.

Men begivenheden vil stadig være en fordel, og faktisk kan der netop opstå fokus på byen, fordi begivenheden er, som den er, vurderer han.

- Vi står i en verden, hvor der ikke har været afholdt store events af den her kaliber i meget lang tid. Så der er ret stort fokus på, at nu sker der faktisk noget, hvor man samler ret mange mennesker, og der er det vigtigt at vise, at det kan vi i København, siger han.

- Så jeg tror, vi vil få et endnu mere positivt image ud af det, fordi man er opmærksom på, at man ikke har kunnet håndtere store events på den her måde, som vi kommer til at vise, at vi kan, fortsætter han.

Her ses Parken i København, hvor der kommer til at sidde markant færre tilskuere på tribunerne under EM-kampene 2021. (Foto: Action Images © Ritzau Scanpix)

Overborgmester også ærgerlig

Det er ikke kun hovedstadens hoteller og restauranter, der er skuffet over, at mange af de europæiske fodboldfans må blive hjemme.

Det er også noget, som Københavns overborgmester Lars Weiss fra Socialdemokratiet, ærgrer sig over - det betyder nemlig, at hovedstaden går glip af en masse omsætning fra turister, der ellers ville have booket både hotelværelser og spist på hovedstadens restauranter.

- Det er jeg godt og grundigt træt af, siger han.

Det er ikke kun de udenlandske turister, som overborgmesteren vil savne, når EM sparkes igang på fredag. Han er også ærgerlig på københavnerne og resten af danskernes vegne.

- Det går også udover alle de københavnere, der havde tænkt, at de skulle ud til storskærmsarrangementer med en fadøl i hånden. Det er møghamrende ærgerligt, at det ikke bliver sådan.

Men selvom der ikke kommer til at være 25.000 fodboldfans i røde trøjer til storskærmsarrangement på Rådhuspladsen, som kommunen ellers havde planlagt, er overborgmesteren sikker på, at københavnerne stadig kommer til at mærke fodboldfeberen.

- Vi forsøger at skabe gode rammer, så det stadig bliver en folkefest - og det bliver det, forsikrer han.

I alt har Københavns Kommune afsat 19,24 millioner kroner til afholdelsen af arrangementer. I 2018 blev de første 18 millioner afsat, og i 2020 blev der yderligere tilføjet 1,24 millioner kroner til arrangementet, som skal dække de ekstra udgifter, der måtte komme, i takt med at EM blev rykket fra 2020 til 2021.

Et flertal i Folketinget har desuden meddelt, at de vil se på, om det kan være muligt at lukke flere tilskuere ind i Parken.

Ifølge SF skal tilskuertallet drøftes, når partierne i denne uge mødes til genåbningsforhandlinger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk