Tema Løkkes 2025-plan

Emma har ikke SU-lån: Ved jeg ikke kan betale tilbage i nærmeste fremtid

SU-lån er nærmest sidste udvej for de to studerende Theis Oxholm og Emma Ravn.

Theis Oxholm, Emma Ravn og Nikolaj Ask læser alle religionsvidenskab på Aarhus Universitet. Af de tre har kun Nikolaj Ask taget et studielån. (© dr)

Skal der være fuldt fokus på studierne og samtidig luft i budgettet kan et SU-lån ende med at blive løsningen for mange studerende.

Sådan er det også for Theis Oxholm, der til daglig læser religionsvidenskab på Aarhus Universitet.

Han overvejer netop at tage et SU-lån, så han kan fokusere på studiet, have tid til det sociale og råd til bøgerne.

Løkkes 2025-plan

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede d. 30. august regeringens 2025-plan - også kaldet helhedsplanen. Få seneste nyt her.

Gå til tema

- Mine forældre har altid sagt, at det er en investering i ens fremtid, så derfor tænker jeg, at det kunne være fedt nok, men jeg er lidt tilbageholdende, for det ér jo et lån, man tager, forklarer han i universitetsbarens dæmpede lys.

- Det er også derfor, jeg indtil videre ikke har gjort det, lyder det fra medstuderende Emma Ravn.

- Jeg ved jo godt, at SU-lån eksisterer, men bare det med at skulle betale et lån tilbage – og at jeg ved, at jeg ikke kan gøre det i den nærmeste fremtid.

Flere har tilbagebetalingsproblemer

Ingen af de to studerende har altså endnu benyttet muligheden for at tage et SU-lån. Og det er måske meget godt – i hvert fald vokser antallet af lånere, der ikke kan betale deres lån tilbage.

Det viser tal fra Statens Administration ifølge LO’s Ugebrevet A4.

I dag må SKAT inddrive ubetalt SU-gæld fra flere end otte tusinde låntagere, mens det i 2010 blot gjaldt omkring 5.000 låntagere.

Ikke amerikanske tilstande

Hvor både Theis Oxholm og Emma Ravn stadig overvejer SU-lånet, så har Nikolaj Ask, der ligesom de to andre studerer religionsvidenskab, allerede taget det.

For når husleje og andre faste udgifter er trukket fra SU’en har han kun 800 kroner tilbage, og så man leve af ”meget havregrød og rugbrød for at få den kørende”.

Han har dog ikke valgt at låne de maksimale 2.500 kroner om måneden, som ellers er muligt.

- Jeg kan ikke leve for 800 kroner, men jeg kan godt leve for 1.900 kroner om måneden. Derfor har jeg besluttet, at 1.100 er det, som jeg føler passer til mit budget, forklarer han.

Studiejob har han droppet, da det er svært at få det til at passe med studie og studielivet. Og så ser han også lånet som en investering i fremtiden.

- Også fordi det kun er 1.100 kroner om måneden. Det er jo ikke amerikanske tilstande, hvor de skylder flere hundrede tusinde dollars væk og aldrig kan blive gældsfrie, siger han.