En 'åbenlys bommert': Trine Bramsen vil undersøge sag om ubrugelige respiratorer

Forsvarsminister kræver svar på, hvorfor viden i respirator-sag aldrig havnede hos politikerne.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil undersøge, hvorfor advarsel om ubrugelige respiratorer aldrig blev sendt videre til politikerne. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Forsvarsministeren lægger ikke fingrene imellem. Hun kalder det for ‘dybt, dybt kritisabelt’ og en ‘åbenlys bommert’, at en række embedsmænd ikke gav beskeden videre om, at Forsvarets respiratorer var uanvendelige i kampen mod coronavirus i Italien.

- Når man sidder med en mistanke, uanset om man har hørt det fra nogen, eller hvordan man har fået den viden, så skal man jo give den videre. For ellers kan vi som politikere ikke træffe rigtige beslutninger på et oplyst grundlag, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til P1 Morgen.

Advarede om ubrugeligt udstyr

Sagens kerne er de respiratorer fra Forsvaret, som Danmark i begyndelsen af april tilbød at udlåne til Italien, hvor sundhedsvæsenet var lagt ned af mange Covid-19-patienter.

En embedsmand fra Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse advarede dengang Forsvarskommandoen om, at de tilbudte respiratorer ikke umiddelbart kunne anvendes til behandling af corona-patienter.

Det viser en korrespondance, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Hos Forsvarskommandoen svarede en souschef blandt andet, at man er 'klar over udfordringerne' med respiratorerne, men at Udenrigsministeriet 'formentlig kun tænker i signalværdi'.

Kræver sagen undersøgt

Til P1 Morgen siger forsvarsminister Trine Bramsen, at hun nu har beordret sagen undersøgt til bunds.

- Det er relevant at finde ud af, om der har været flere involveret i denne dialog. Men hvor kommer denne viden fra. Hvorfor har man den mistanke, hvor kommer den fra? Og hvorfor har man ikke truffet den beslutning, at det her er en pænt relevant vurdering, den lader vi lige tilgå politikerne, der i sidste ende skal træffe beslutning om dette. Hvorfor har man ikke ment, at det skulle gå videre. Det vil jeg gerne have undersøgt, siger forsvarsministeren.

Hun understreger dog også, at det ikke er indenfor Forsvarets eller Forsvarsministeriets kompetencer at vurdere, hvilket udstyr der kunne benyttes.

- Som jeg har forstået det, så var et større antal af Forsvarets respiratorer udlånt til regionerne, der også brugte dem. Det er nok også derfor, at alle alarmklokker på alle niveauer ikke bimlede og bamlede.

- Havde alle sagt fra starten af, at der ingen interesse var (for typen af respiratorer, red.), så havde sagen været en anden. Så var det blevet tydeliggjort, at det her ikke kunne bruges, siger Trine Bramsen.

Dyrlæger udlånte udstyr

Forsvarsministeren minder dog også om, at sagen skal ses i lyset af situationen dengang.

- Der var på det tidspunkt en frygt for, at det ville udvikle sig meget mere. Som jeg husker det, så var der dyrlæger, der var i gang med at udlåne deres respiratorer til sundhedsvæsenet. Der var en stemning af, at alt, der kunne trække vejret, det skulle udlånes, siger forsvarsministeren.

DR Nyheder har tidligere skrevet, at Sundhedsstyrelsen allerede i slutningen af marts vidste, at Forsvarets respiratorer var uegnede til at behandle patienter med Covid-19.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fik 20. maj tildelt en næse af Folketinget efter et samråd om sagen.

Facebook
Twitter