En ædruvagt og pindemadder i stedet for peanuts: Her er anbefalingerne til sommerens fester

Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at borgere printer skilte ud og hænger dem op.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at fester så vidt muligt afholdes udendørs. (Foto: lev dolgachov © lev dolgachov)

Der er ikke længere begrænsninger på, hvornår en privat fest hen over sommeren skal slutte.

Holder man en fest på en restaurant, café eller et hotel, må man tilmed være helt op til 500 mennesker, så længe der kan sikres afstand nok mellem folk. Det samme gælder i andre festlokaler.

Men betyder det så, at en bryllupsfest, en barnedåb eller et studentergilde kan foregå på helt samme måde, som vi er vant til?

Ikke, hvis man spørger Sundhedsstyrelsen, der i dag har udgivet sine anbefalinger til private fester.

- Der kan ikke gives detaljerede råd til alle situationer, men ud fra eksemplerne kan du få inspiration til, hvordan du kan planlægge netop din fest, lyder det i dokumentet.

Vi giver dig et overblik over dem her:

Print plakater med de gode råd

Sundhedsstyrelsens fem generelle anbefalinger til at forhindre smittespredning gælder også til fester. (Foto: Skærmbillede © sundhedsstyrelsen)

Du kender dem fra offentlig transport, fra caféer, restauranter, supermarkeder og måske også din arbejdsplads: Sundhedsstyrelsens plakater med de fem generelle anbefalinger til at undgå smittespredning.

Så hvorfor ikke tilføre noget efterhånden så uvant som en fest noget velkendt som de plakater?

- Vi anbefaler, at du printer dem ud og hænger dem op ved arrangementet, hvis du holder det i eget hjem eller et sted, hvor der ikke i forvejen er opsat plakater.

Plakaten kan minde dig selv og gæsterne om det, I er blevet tudet ørerne fulde af de seneste tre måneder: Hold afstand, vask hænder, host og nys i ærmet, undgå håndtryk, kindkys og kram og gør ordentlig rent.

Derudover bør alle, der har bare de mindste symptomer på at være smittet med coronavirus, blive hjemme.

Finder du efter festen ud af, at har været en smittet til stede, er det en god idé at give alle gæster besked.

Bliv så vidt muligt udendørs

Hvis vejret tillader det, er det en god idé at holde festen udendørs. (Foto: Sophie McAulay © This image is the sole copyright of Sophie McAulay)

Det er nemmest at holde afstand til hinanden, når man udendørs. Samtidig er risikoen for både kontakt- og dråbesmitte også mindre, hvis man er udenfor.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at fester så vidt muligt holdes i det fri.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at det danske sommervejr kan drille, så der er god sandsynlighed for, at en fest alligevel bliver holdt under et tag. Er det tilfældet, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tænker dig om i forhold til lokalernes størrelse og antallet af gæster, så der kan holdes en meters afstand mellem personer.

Et andet velkendt element fra det offentlige rum er afmærkninger på gulvet, der minder om, at der skal holdes afstand.

Sundhedsstyrelsen anbefaler også i forbindelse med fester, at der laves streger på gulvet, i gruset eller på græsset på steder, 'hvor der kan dannes trængsel'.

Det kan for eksempel være ved baren eller der, hvor der bliver kø til toilettet.

Overvej ædruvagter

Det kan være svært at huske de gode råd, hvis man har fået en tår over tørsten. (Foto: GEORGI LICOVSKI © Scanpix)

Når alkoholen går ind, ryger fornuften ud. Det gælder også under et coronavirusudbrud, hvor det kan blive svært at huske det med ikke at kramme og kysse, når man har fået noget indenbords.

Sundhedsstyrelsen skriver, at man bør være opmærksom på, at de fem anbefalinger kan være sværere at overholde, jo mere der bliver indtaget.

Derfor er en god, gammel anstandsdame heller ikke en helt dårlig idé.

- Ved større arrangementer kan du med fordel bede en eller flere om at holde sig ædru og have særligt fokus på, at værter og gæster har mulighed for at overholde anbefalingerne, skriver Sundhedsstyrelsen i anbefalingerne.

Skift peanuts ud med pindemadder

Snacks skal gentænkes, hvis man ellers havde tænkt sig at servere dem i skåle. (© ColourBox)

Der skulle åbenbart en pandemi til, før det gik op for os. Ikke desto mindre er fælles skåle med for eksempel chips, nødder eller slik en dårlig idé, hvis man gerne vil undgå smitte.

Den slags skåle opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at man helt dropper.

- Vil du servere lette serveringer eller snacks til dit arrangement, kan du overveje indpakkede stykker eller små portionsanrettede skåle, glas eller pindemadder med videre i stedet for, lyder det i anbefalingerne.

Der er endnu ikke noget, der tyder på, at coronavirus smitter gennem fødevarer. Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen heller ikke længere buffeter. Men både i dem og ved servering af drikkevarer skal håndhygiejnen være på plads.

- Ved selvservering, for eksempel fra buffet, kan det kan være en god idé at benytte engangsredskaber, egne redskaber eller individuelle portionsanretninger, skriver Sundhedsstyrelsen, der anbefaler, at der står håndsprit ved buffeten.

Rengøring af oplukkere og armlæn

De steder, hvor mange rører de samme overflader, bør der gøres rent ofte under festen. (© ColourBox)

Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at der bliver gjort rent på 'fælles kontaktpunkter' - altså overflader, hvor mange forskellige mennesker rører de samme ting.

Det kan for eksempel være dørhåndtag, gelændere, elevatorknapper, armlæn, bordkanter, vandhaner, toiletter, fadølsanlæg og oplukkere.

- Du kan forebygge kontaktsmitte, hvis du identificerer og eventuelt markerer fælles kontaktpunkter inden dit arrangement.

- Desuden bør du sikre grundig rengøring af de fælles kontaktpunkter, både inden og efter arrangementet, men også gerne undervejs i det omfang det er muligt, står der i Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Rengøringen bør foretages med vand og sæbe eller desinfektionsmiddel, hvis der er nogle steder, hvor det er mere egnet.

Du kan læse alle anbefalinger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Og ellers er det bare at huske at holde afstand og så i øvrigt hygge dig.

Facebook
Twitter