Den lille astmaspray er en stor klimasynder, og derfor ønsker Region Syddanmark at reducere brugen af inhalatoren.
Den gas, inhalatoren bruger til at sprøjte medicinen ud, har nemlig en stor effekt på klimaet. Det forklarer Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver for Rådet for Grøn Omstilling, og som har regnet på, hvor meget sprayinhalatorerne udleder. Og det er meget.
- Faktisk så meget, at en lille sprayinhalator, som man typisk bruger på en måneds tid, forurener cirka lige så meget med drivhusgasser som 15 liter diesel, siger han.
Og bruger man astmaspray i et år, svarer det til at køre hele vejen til Milano og tilbage til Danmark igen, forklarer Kåre Press-Kristensen.
Dét tal kommer bag på Patricia Thestrup, der ellers kender den lille inhalator særdeles godt. Hun bruger den nemlig dagligt.
- Det tænker jeg da er lidt vildt.
Fra spray til pulver
Region Syddanmark har netop bevilget to millioner kroner til at få undersøgt, om det er muligt at minimere brugen af sprayinhalatorer og udvikle nye kliniske retningslinjer. Der findes nemlig et alternativ, en pulverinhalator.
Det er dog langt fra alle, der kan bruge sådan én, forklarer projektleder og læge PhD Sidsel Arnspang Pedersen:
- Vi ved, at der er nogen, der ikke kan undvære de her sprayinhalatorer. Men vi vil undersøge, om der alligevel er nogen spraybrugere, som kan inhalere pulver. Og hvordan man så eventuelt kan flytte dem fra spray til pulver.
Ifølge tal fra Rådet for Grøn Omstilling bruger 24,4 procent af alle danske lungepatienter spray, mens resten bruger pulver.
Rådet vurderer, at hvis man flytter halvdelen af de nuværende spraybrugere, vil man spare CO2 svarende til strømforbruget fra 16.500 parcelhuse. Hvis man flytter 10 procent, svarer det til 3.000 parcelhuse.
Må ikke gå ud over sundhed
Patricia Thestrup ville gerne bruge en pulverinhalator, men er gået fra pulver til spray, netop fordi hun ikke kunne suge pulveret op af den manuelle inhalator.
- Jeg kunne ikke få noget medicin ud af den. Men jeg ville vælge pulveret, hvis det var muligt for mig, siger hun.
Og hun er langt fra den eneste med det problem, forklarer Anders Løkke, der er overlæge på lungemedicinsk afdeling på Sygehus Lillebælt.
- Så virker medicinen ikke, som den skal. Og det kan få alvorlige konsekvenser og betyde en forværring af deres sygdom.
Og projektet må da heller ikke gå ud over sundheden, understreger projektleder Sidsel Arnspang Pedersen.
- Vi er på ingen måde interesseret i at flytte nogle patienter fra noget medicin, de har brug for. Så der vil være patientgrupper, der har brug for den her spraybaserede inhalationsmedicin, og de skal selvfølgelig fortsætte med det.
Splittede organisationer
Astma-Allergi Danmark sætter også bæredygtighed og klima højt. Men netop i dette tilfælde mener administrerende direktør Anne Holm Hansen, at prioriteringen er problematisk.
- Lige præcis her, hvor det drejer sig om menneskers medicin, som de tager, fordi de har en meget alvorlig kronisk sygdom som astma, synes vi ærligt talt, at det er vigtigt, at de er på den medicin, som de er bekvemme ved.
Hun er blandt andet bekymret for, at fokus på de skadelige gasser i astmaspray kan ende med at stigmatisere brugerne.
- Fremfor alt så skal den enkelte patient jo ikke have dårlig samvittighed over at vælge den medicin, man har det bedst med.
Lungeforeningen ser derimod positivt på projektet, siger formand Torben Mogensen, som er speciallæge i anæstesi og intensiv terapi.
- Det er jo sådan, at klimaet betyder rigtig meget også for lungepatienter, så alle skridt, der kan bedre klimaet, er til gavn for vores lungepatienter.