En bippende medicinæske fortæller Else Marie, hvornår Anders skal tage sin medicin

Medicinæskerne kan spare det offentlige over 200 millioner kroner årligt.

En bippende pilleæske hjælper ægteparret i Ulstrup. (Foto: Casper Lykkegaard)

En lys biplyd fortæller Else Marie Nielsen, at det er tid til at hendes mand, Anders Nielsen, skal have sin medicin. I det lille hus i Ulstrup er det hende, der står for at give Anders medicinen, for han lider af parkinson, og er for syg til selv at stå for det.

Lyden kommer fra en lille boks, som bipper, hver gang det er medicintid.

- Der er så en parkinsonpille, han skal have. Kun én her klokken halv tolv. Så er den næste klokken 14, siger Else Marie.

Når Anders har taget sin medicin, trykker Else Marie Nielsen på en knap på boksens låg. Så sender den en kvittering om, at medicinen er taget. Den bliver sendt til kommunen. Hvis ikke kommunen modtager den inden for et kvarter, ringer de og tjekker, om ægteparret har glemt medicinen.

- Det er en tryghed for mig som ægtefælle. Nu ved jeg, at de følger med i, om det er gjort korrekt, og det flytter på den måde ansvaret væk fra mig som kone, fortæller Else Marie.

Hvis ikke de havde pilleæsken, ville de skulle sidde derhjemme og vente på fem daglige besøg fra sygeplejerskerne. Det behøver de ikke længere, fordi de kan have æsken med dem på farten.

- Nu kan vi holde juleaften hos familien, og Anders kan næste weekend komme til julefrokost på den virksomhed, hvor han arbejdede i 40 år, siger Else Marie.

- Ja, det er en fin en, de har fået lavet, hvisker parkinsonramte Anders Nielsen.

Kan give kæmpe besparelse

En række kommuner landet over bruger denne type teknologi, og en ny rapport fra Teknologisk Institut konkluderer, at man vil kunne spare 236,6 millioner kroner, hvis man indfører den i hjemmeplejen og på plejehjem i hele landet.

For normalt skal der en hjemmehjælper eller sygeplejerske på besøg for at sikre, at medicinen bliver taget til tiden og i de rette mængde. Men det behøver de ikke, når borgerne ved hjælp af æskerne selv kan tage medicinen.

- Hvis vi snakker den økonomiske gevinst, så er det især borgere, der bor i eget hjem, hvor man kan spare nogle besøg, siger Katarina Deylami, der er seniorkonsulent indenfor velfærds- og interaktionsteknologi på Teknologisk Institut, og som har lavet rapporten.

- Så i stedet for at komme tre gange i døgnet, kan man komme to gange i døgnet, siger hun.

Hun har undersøgt seks kommuners erfaringer med at bruge fire forskellige medicinbeholdere, der bipper eller lyser op, når det er tid til, at man skal tage sin medicin.

Det er de erfaringer, der danner grundlag for konklusionen om, at man kan spare mange millioner ved at bruge de bippende medicinbeholdere i hele landet.

- Teknologien er forholdsvis billig. Men gevinsten afhænger af, at du finder de rigtige borgere, Siger Katarina Deylami.

- De skal være så svage, at de har brug for hjælp til at huske deres medicin, men de skal også være så velfungerende, at de kan bruge en teknologi, siger hun.

Minister: det handler ikke om at spare penge

Innovationsminister Sophie Løhde er tilhænger af at bruge denne slags løsninger inden for ældreplejen.

- Jeg synes, det her er et godt eksempel på, hvordan velfærdsteknologiske løsninger kan bidrage positivt, siger Sophie Løhde.

- Det kan aldrig erstatte den menneskelige kontakt, men jeg synes, det kan være et godt supplement, som vi skal have udbredt langt mere og langt hurtigere, end vi gør i dag, siger hun.

Hun mener, det skal frigøre personalet til andre opgaver, når man kan spare medicinbesøget væk.

- Det her handler ikke om at spare penge. Det her handler om, at vi i det konkrete tilfælde finder nye, smarte måder at gøre tingene på.

- Løsninger som det her kan være med til at sikre, at vi får mere tid til de borgere, som har brug for besøget fra hjemmehjælperen eller sygeplejersken, siger Innovationsministeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk