En fjerdedel af alle drukneulykker involverer alkohol: 19-årige Mark druknede efter bytur

Der har været færre anmeldelser af vold, røveri, voldtægt og en række andre alkoholrelaterede hændelser, mens nattelivet har været lukket ned.

Når landets barer og værtshuse igen åbner for fadølshanerne på onsdag, er det ikke alle, der ser lige meget frem til det.

22-årige Sander Oliver Sarka fra Nyborg er ellers i sin bedste gå-i-byen-alder, men trods det savner han ikke længere fest og ballade på samme måde som flere af sine jævnaldrende.

Han ved præcis, hvornår det behov stoppede. Og han ved præcis, hvorfor det stoppede.

Den 18. oktober 2019 var Oliver i byen med sine gode venner Mathias Pakula og Mark Corneliussen.

Det var den dengang 20-årige festabe stort set hver weekend på det tidspunkt. Men denne bytur fik en helt anden afslutning end de foregående. Oliver mistede sin gode ven gennem mere end ti år. Mark druknede i Odense Å

19-årige Mark blev dermed en del af en kedelig statistik blandt unge mænd i Danmark.

I aldersgruppen 15-29 år er der i gennemsnit druknet mere end to personer om året de seneste 18 år. Alle under indflydelse af alkohol eller stoffer.

Det præcise tal lyder på 38 druknede. Mindst halvdelen af de dødsfald skete i forbindelse med byture.

Mindre personfarlig kriminalitet

Den slags vilde byture, der er endt med tragiske ulykker eller i kriminalitet, har der ikke været helt så mange af det seneste års tid. De lange perioder med nedlukning af nattelivet har det danske politi kunnet se på deres opgørelse over kriminaliteten for 2020.

Antallet af anmeldelser af såkaldt personfarlig kriminalitet er faldet med 17 procent. Personfarlig kriminalitet dækker over forseelser som vold, voldtægt, drab, brandstiftelse, blufærdighedskrænkelse, røveri og trusler. Altså episoder der ofte sker i forbindelse med udskejelser i bylivet.

Når samfundet igen åbner, og vi kan gå på værtshuse og barer, kan de gode takter dog hurtigt vende. Når alkoholen går ind, går forstanden ofte ud, og det vil formentlig kunne ses på både kriminaliteten og ulykkesstatistikkerne.

Varmede op med ren vodka

Det udviklede sig netop til en alt for vild bytur, da Oliver, Mathias og Mark den fredag tog ud sammen.

Oliver og Mathias havde ikke haft den store kontakt til Mark gennem et par år, da Mark var flyttet til København for at bo hos sin mor. Men nu var han tilbage i Nyborg, og det skulle fejres. Som i de gode gamle dage.

Den fik ikke for lidt, da de tre gutter varmede op til byturen hjemme hos Mathias. Oliver holdt sig til øl, mens Mathias og Mark drak om kap med ren vodka i glassene.

De tog toget til Odense for at gå på værtshus. Her fortsatte den gode stemning, og de tre gutter mødte nogle piger. Efter lidt tid ville de på en anden bar.

Da de kom ud på gaden, opdagede Mark, at han havde glemt sin jakke med sin pung og telefon, som han ville hente, mens Oliver og Mathias gik i forvejen. Kort tid efter var de tre blevet væk fra hinanden.

Vodkaen havde indhentet Mathias, der faldt i søvn på et toilet. Oliver forsøgte at finde Mark ved at ringe til ham, men han tog ikke sin telefon. Så Oliver skrev en række beskeder til ham.

Oliver og Mathias fandt hinanden igen og tog hjem til Nyborg. Næste dag hørte de fortsat ikke fra Mark. De blev kontaktet af hans lillebror, som heller ikke kunne få fat i ham.

De to venner begyndte at blive bekymrede og kontaktede politiet og hospitalet i Odense. Om aftenen tog de til byen for at snakke med dørmænd og andre i nattelivet i håbet om at finde Mark.

De følgende dage gik en større eftersøgning i gang. I DR-programmet 'Forsvundet - hvor er Mark' kan man følge, hvordan den frivillige organisation Missing People søger efter den forsvundne Mark sammen med hans venner, familie og andre borgere.

Det eneste spor, der blev fundet, var Marks jakke, telefon og pung, som Oliver og Mathias fandt i kassen med glemte sager på det værtshus, de tre venner var. Mark blev først fundet fem dage senere af nogle dykkere i Odense Å. Han var druknet.

Hver fjerde drukneulykke har alkohol involveret

Hvad Mark skulle ved åen den fredag aften for halvandet år siden, får hverken Oliver, Mathias eller Marks familie nogensinde svar på.

I det hele taget er det svært at vide, hvad der drager de unge med alkohol i blodet mod vandet. Det er dog sikkert, at de fleste drukneulykker sker fra land. Ifølge Rådet for Større Badesikkerhed sker de typisk ved fald fra moler, broer eller stier langs vandløb eller andre bredder.

Og det ses ofte, at der er alkohol med i ligningen.

De fem dage mellem Marks forsvinden til han blev fundet, husker Oliver ikke ret godt. Det var tomt og sort. Og da han hørte, at dykkere havde fundet et lig i Odense Å, håbede han inderligt på, at det ikke var Mark.

Oliver var sammen med Mathias, da de fik at vide af Marks lillebror, at det var deres gode ven, der var fundet i åen. Med ét stod det klart, at de havde været de sidste, der var sammen med Mark, før han døde.

Det var svært at kapere for de to unge mænd, at deres gode aften endte så tragisk, fortæller de her:

Efterfølgende var der flere, der mente, at Oliver og Mathias var dårlige kammerater, fordi de ikke havde passet på deres ven.

Og det nager da også Oliver den dag i dag, at han lod Mark gå tilbage alene efter sin jakke.

Så når han en dag igen får lyst til en tur i byen, er der ingen, der kommer til at gå selv.

Den værst tænkelige afslutning

For selvom Oliver ikke har samme behov for en bytur, så kommer han til at gå ud med vennerne engang imellem. Og det kan han faktisk allerede fra på onsdag, når barer og værtshuse så småt åbner.

I første omgang er det dog med lukketid klokken 23, og dermed er risikoen for mange alkoholrelaterede hændelser måske ikke helt så stor endnu. Men når nattelivet på sigt vender tilbage til normalen, er det noget, politiet holder øje med.

De siger i en mail til DR, at de er opmærksomme på sammenhængen mellem aktivitet i nattelivet og kriminalitet, og at de vil justere deres beredskab i takt med den gradvise åbning af samfundet.

I dag er det halvandet år siden, ulykken skete. Minderne dukker stadig op indimellem, når Olivers tanker falder på Mark.

Minderne om en god og hyggelig aften, der endte på den værst tænkelige måde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk