En fjerdedel færre får førtidspension

Reform af førtidspensionen skulle få folk over i ressourceforløb, men folk er forsvundet fra statistikkerne.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ville med reformen af førtidspensionen forhindre, at unge under 30 år endte på førtidspension.

Da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i sommeren 2012 lancerede en reform af førtidspensionen lød meldingen, at det skulle være slut med at give unge, der kan arbejde, førtidspension. I stedet skulle de i ressourceforløb.

Og antallet af nye førtidspensionister er faldet, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. I 2013 blev der påbegyndt 18.560 førtidspensionsforløb, hvilket er 28 procent færre end i 2012.

Men hverken antallet af ressourceforløb eller fleksjob ser ud til at kunne opveje de 7.179, der før reformen ville have fået tilkendt førtidspension, men som nu ikke får det.

Ikke hensigt med reform

Det kalder Socialrådgiverforeningen for et stort problem.

- Vi ved reelt ikke, hvor de her folk, som før vil have fået tilkendt førtidspension, er endt henne. Der vil formentlig være en stor del af dem, der stadigvæk sidder på kontanthjælp, og det er jo dybt problematisk, når det slet ikke var hensigten med reformen, siger formand Majbrit Berlau.

Hos Enhedslisten, der stod uden for reformen af førtidspension og fleksjob i 2012, vækker statistikkerne ligeledes bekymring.

Er parkeret på kontanthjælp

- Det ser ud til, at et stort antal mennesker i stedet for at have fået førtidspension og et rimeligt indtægtsgrundlag nu er blevet parkeret på kontanthjælp. En del af dem er under 30 år og de bliver derfor ramt ekstra hårdt af kontanthjælpsreformen, siger socialordfører Finn Sørensen.

Trods gabet i statistikkerne ser formanden for KLs arbejdsmarkedsudvalg, Jacob Bundsgaard (S), ikke så sort på indsatsen, som de gør på Christiansborg.

- Jeg ser både tallene for førtidspensioner og ressourceforløb som et udtryk for, at kommunerne simpelthen går grundigere til værks, når de vurderer arbejdsevnen hos den enkelte borger i dag. Har man arbejdsevne, har man også ret og pligt til at bruge den, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter