En god forretning at bidrage til Danmarks sikkerhed? Hundredvis af virksomheder vil være leverandører til Forsvaret

Det kræver hårdt arbejde og flid at få foden indenfor, lyder det fra en nuværende leverandør.

Marc Damgaard fra ingeniørvirksomheden idoc ved noget om, hvad det kræver at blive leverandør til Forsvaret. (Foto: © Christine Nørgaard DR Nordjylland)

Hvem skal have del i de mere end 150 milliarder kroner, som regeringen har sat af til at styrke Forsvaret?

I dag var 400 virksomheder samlet til informationsdag på Aalborg Kaserne for at høre mere om, hvordan de kan tjene nogle af de mange milliarder ved at blive leverandører til Forsvaret.

Det er både Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren, som har brug for virksomhedernes hjælp.

Og en af arrangørerne bag, administrerende direktør hos Erhvervshus Nordjylland, Lars Erik Jönsson, var godt tilfreds med fremmødet.

- Vi startede med at tænke, at 150 virksomheder var et mål for det her. Nu er der 400 virksomheder her og 100 på venteliste.

- Det viser, at der er virkelig stor forståelse for, at der er nogle store opgaver fremover her, som mange typer virksomheder kan bidrage til.

400 nordjyske virksomheder var i dag til informationsdag på Aalborg Kaserne for at høre om, hvordan de kan blive leverandører til Forsvaret. (Foto: © Christine Nørgaard DR Nordjylland)

Forsvaret har brug for mange typer virksomheder - lige fra malerfirmaer til droneproducenter.

Lars Erik Jönsson oplever, at krigen i Ukraine har ændret virksomhedernes tilgang til Forsvaret:

- Det er virkelig tydeligt, at de negative betragtninger omkring krigsmateriel er ved at forsvinde.

- Det er ved at gå op for de fleste, at der er en helt ny sikkerhedspolitisk situation for Danmark og for Europa, som vi er nødt til at gøre noget ved.

Ifølge Lars Erik Jönsson har flere virksomheder fået øjnene op for Forsvaret – og det er ikke kun fordi, de gerne vil have del i de mange milliarder fra regeringen, siger han:

- Jeg tror, der er begge dimensioner i det. Jeg tror, der er mange virksomheder, der tænker, at det her er vigtigt.

- Men det betyder selvfølgelig noget, det er nogle nye spændende opgaver, som man kan være med til at levere til.

Det er virkelig tydeligt, at de der negative betragtninger omkring krigsmateriel er ved at forsvinde, siger Lars Erik Jönsson, administrerende direktør hos Erhvervshus Nordjylland. (Foto: © Christine Nørgaard DR Nordjylland)

Tager tid at blive en ’etableret spiller’

Mange virksomheder gav i dag udtryk for, at de godt kunne tænke sig at arbejde for Forsvaret. Men det kræver mere end blot en tilkendegivelse, at blive leverandør.

Én af dem, som allerede arbejder for Forsvaret, er Marc Damgaard fra ingeniørvirksomheden idoc.

Virksomheden leverer blandt andet dokumentation og beregninger til Forsvaret - for eksempel hvis et køretøj skal bygges om.

Og Marc Damgaard er ikke i tvivl om, hvad det først og fremmest kræver at blive leverandør til Forsvaret:

- Hårdt arbejde og flid, siger han.

- Det tager lang tid at komme ind i den her verden og blive en etableret spiller. Der er mange ting, man skal kende til, der er mange standarder, regler og procedurer. Og så skal man ikke glemme, at det er offentligt, så alt andet lige er det bureaukrati, og tingene tager længere tid, end ude i den private civile industri.

Før en virksomhed bliver valgt som leverandør til Forsvaret, skal man typisk vinde et udbud. Og det kan godt betyde, at man bliver presset på prisen, siger Marc Damgaard. Men overordnet er han godt tilfreds med samarbejdet.

- Det er dejligt at være leverandør til Forsvaret, der er et godt samarbejde, og tingene kører, som de skal.

- Om det er guld og grønne skove, tror jeg, kommer an på, hvem man er, og hvad man laver, siger han.