'En god idé' eller 'zigzagkurs'? Muligt comeback til omstridte vacciner deler eksperter

Regeringen har bedt sundhedsmyndighederne genoverveje, om to vacciner skal ind i programmet for massevaccination.

Covid-19-vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson skal genovervejes i det brede vaccinationsprogram, mener regeringen.

Er det en god idé? Eller vil det bare så yderligere tvivl om coronavaccinernes sikkerhed?

Lægefaglige eksperter er splittede, efter at regeringen har bedt sundhedsmyndighederne om at revurdere beslutningen om at droppe vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca i det brede vaccinationsprogram.

En af dem, der er kritiske, er Camilla Foged, professor på Institut for Farmaci ved Københavns Universitet.

- Det er en zigzagkurs. Den ene dag siger man: 'Nej, den her vaccine er for farlig til at give', og den anden dag siger man: 'Ok, lad os se på, om vi ikke skal give den alligevel', siger hun.

- Jeg kan ikke se, hvordan folk skal have tillid til det. Og dem, der har tillid til de to vacciner kan i forvejen tage imod dem i det frivillige tilvalgsprogram, siger Camilla Foged.

- Det er fint nok at lave en revurdering, men jeg har svært ved at se, at man kan genskabe tilliden til to vacciner, der har været omdiskuterede, og hvor langt de fleste læger i Danmark har sagt: 'Den vil vi ikke vaccinere med'.

'Vi er blevet klogere på bivirkninger'

På den anden side mener Søren Riis Paludan, professor i Virologi på Aarhus Universitet, at er der er fornuft i beslutningen om at genoverveje.

- Jeg synes, at det er en god idé, at man genovervejer. Specielt Johnson & Johnson, hvor vi nu har flere data fra hele verden siger han.

Han henviser til undersøgelser, der peger på, at hyppigheden af bivirkninger er lavere end først beregnet. Desuden, peger han på, har lægerne fået mere erfaring i, hvordan man skal behandle eventuelle bivirkninger.

- Dem bliver vi også klogere på, så vi udvikler os også på behandlingssiden, siger han.

- Derudover ser vi jo også, at smittetrykket stiger i Danmark. Og for det tredje ser det ikke ud til, at CureVac-vaccinen kommer, som vi har regnet med, siger Søren Riis Paludan.

Det tyske selskabs vaccine forventes ikke at være igennem godkendelsesproceduren i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) før i løbet af juni, måske endda først juli.

Søren Riis Paludan mener grundlæggende, at det er en fejl, at de to 'skrottede' vacciner, fra henholdsvis Johnson & Johnson og AstraZeneca, har lidt stort set samme skæbne.

- Jeg synes ikke, at Johnson & Johnson skulle være taget ud, og der er gode argumenter for at tage den tilbage i vaccinationsprogrammet. Men AstraZeneca synes jeg ikke, at der er noget synderligt argument for at tage tilbage, siger han.

Epidemiolog ser ingen krisesituation

Regeringens ønske, om myndighederne genovervejer, kommer samtidig med at vaccinationskalenderen er blevet rykket yderligere to uger, fordi der er opstået forsinkelse på Moderna-vaccinerne.

Alligevel er Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, overrasket over beslutningen.

- Det er jo ikke, fordi vi står i en væsentlig anderledes situation. Smittetrykket er måske lidt højere, men det er jo ikke sådan markant. I store træk har vi jo en stabil situation, siger han.

- Jeg synes ikke, at vi som sådan står med en krisesituation, der gør, at vi er presset til at indføre de her vacciner igen. Sandsynligheden for at få en af de andre godkendte vacciner i løbet af de næste måneder er jo stadig virkelig høj, siger Christian Wejse.

Ifølge Statens Serum Institut har Danmark i alt 762.250 fravalgte vaccinedoser på lager. Ud af dem er 528.400 doser med AstraZeneca og 233.850 doser med Johnson & Johnson-vaccinen.

Statens Serum Institut har indtil videre udleveret 10.500 vaccinedoser til den frivillige tilvalgsordning, hvor man efter en lægeordination kan vælge en vaccination med enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

Firmaet Practio begyndte i sidste uge at give de første stik med de 'skrottede' vacciner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk