En halv time i haven hver uge giver længere liv

Ny undersøgelse viser, at en halv times aktivitet giver et længere liv.

Hvis du tager en tur med plæneklipperen eller luger ud i bedene, kan du slippe for at løbe. (© DR)

Du behøver ikke motionere i timevis for at få et langt og godt liv. En halv times havearbejde om ugen kan faktisk være nok.

Det viser et nyt studie fra Kræftens Bekæmpelse, som for nylig blev præsenteret i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology.

- Vores studier viser, at det tilsyneladende ikke betyder så meget, hvor meget man bevæger sig ud over en halv time hver uge, siger forskeren bag, Nina Føns Johnsen.

Alt tæller

Den overraskende konklusion er resultatet af en undersøgelse blandt 56.000 danske mænd og kvinder i alderen 50-64 år.

Undersøgelse viste, at antallet af dødsfald i gruppen var 20 procent lavere hos de personer, der var aktive mindst en halv time om ugen, og at antallet af dødsfald ikke faldt mere hos dem, der var aktive længere tid.

I lørdags bragte Politiken nyheden om undersøgelsen, som også blevet citeret på dr.dk. Her forlød det, at man skulle være aktiv 30 minutter om dagen, men det er altså nok at være aktiv en halv time om ugen. Og det gælder alle former for motion og flere almindelige gøremål.

- I vores studie har vi kigget på sport, cykling, gang, havearbejde og gør det selv-arbejde, men sport ser ud til at have den største effekt.

Kom op af sofaen

På trods af det opsigtsvækkende resultat efterlyser Nina Føns mere forskningen på området, før man kaster løbeskoene i skraldespanden og skruer aktiviteten ned til 30 minutter om ugen.

- Ind til der kommer flere undersøgelser på området anbefaler vi stadigvæk, at man motionerer en halv time om dagen.