Én kommune er lukket, mens tre snuser til grænsen: 'Nålestiksoperationer' skal redde de kritiske patienter

Både i øst og vest kigger man nervøst til stigende smittetal.

I Holstebro, København og Brøndby holder man vejret.

Mens genåbningen buldrer afsted landet over, står tiden anderledes stille i Hørsholm Kommune i den nordøstlige del af Sjælland.

Her har for høje smittetal tvunget kommunen til at lukke skoler, butikker og restauranter igen, og en række andre kommuner skæver nervøst til smittekurverne i frygt for at ende samme sted. I en tredje nedlukning.

Din kommune bliver nemlig automatisk lukket, hvis der er over 250 smittede per 100.000 indbyggere. Og det gælder altså lige nu kun én kommune, men i tre andre kommuner ligger man ifølge Statens Serum Institut for tæt på den grænse. Det gælder Brøndby, Holstebro og København.

Hørsholm vil søge om dispensation

Søndag lukkede kommunen, og det var en tung fornemmelse, fortæller borgmester Morten Slotved (K).

- Det er jo rigtig ærgerligt. Vi havde jo nogle topmotiverede skoleelever, og vi havde et erhvervsliv, som var klar. Omsætningen var tilbage, og de var optimistiske i forhold til, at man kunne redde noget af det tabte hjem. Det er meget hårdt at få sådan et slag, siger han.

På grund af høje smittetal lukkede Hørsholm Kommune ned søndag den 9. maj 2021. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Borgmesteren fortæller, at det særligt er de unge mellem 16 og 20, som har båret smitten frem. Det er især omkring gymnasiet i Rungsted, hvor smittetallene er blevet skubbet op.

Ifølge Morten Slotved har man fået inddæmmet problemerne, og dagens testjusterede incidenstal i Hørsholm Kommune ligger på 249,08.

Skal en lukket kommune åbne igen, skal smittetallene ligge under 250 syv dage i træk. Det er dog muligt, at områder eller skoler 'som vurderes ikke at være i nærliggende fare for påvirkning af smitte', kan genåbnes hurtigere.

Og her øjner Morten Slotved en åbning.

- Vi kommer til at henvende os til Erhvervsministeriet og sige, at de skal tage det op med Epidemikommissionen. Det er en overreaktion at holde erhvervslivet lukket. Det er dem, der skal betale regningen, så det går ikke, siger han.

- Jeg mener, at vi også i Rungsted har fået inddæmmet smitten. Jeg ville også turde åbne de fleste ting i Rungsted, tilføjer han.

Se hvordan det går i din kommune.

Lokale 'nålestikeoperationer' redder Brøndby - håber de

Befolkningen i Brøndby Kommune er blandt andet kendetegnet ved, at mange bor tæt og har job, hvor man er i tæt kontakt med mennesker, siger kommunaldirektøren. (Foto: Mathias Svold © Scanpix)

I vestegnskommunen Brøndby har man været helt oppe på 223 smittede per 100.000.

- Det var jo snublede nær en nedlukning, siger Peter Kjærsgaard Pedersen, der er kommunaldirektør.

Nu ligger kommunen i 'gul zone' og er kategoriseret som en kommune med 'høj incidens', som kommuner med over 150 smittede per 100.000 indbyggere bliver det.

Som noget nyt kan kommuner selv gå ind og lave små, hyper-lokale nedlukninger, og det har de gjort i bydelen Brøndby Strand.

Der er lige nu sat en pause på al indendørs idræt, kulturhuset er lukket, og da 5. til 8. klasserne i sidste uge kunne komme tilbage i skolen på fuld tid landet over, valgte man i Brøndby at holde det på de 50 procent i den bydel.

- Vi har lavet nålestiksoperationer for at holde smitten ned, men også for at undgå, at erhvervslivet bliver ramt i hele kommunen. Så vi håber, at det er det, vi ser effekten af nu, siger Peter Kjærsgaard Pedersen.

I dag er der 149,2 smittede per 100.000, så det går den rigtige vej.

Brøndby Kommune har dog haft høje smittetal gennem hele pandemien, og derfor er der også sat ind med 'den klassiske pakke': Test og sms'er, mens Styrelsen for Patiensikkerhed har været ude og banke på døre.

Holstebro: 44.000 sms'er og 'fest'-medarbejdere

Støt stigende kurver presser også den vestjyske kommune Holstebro, som lige nu bøvler med et smittetal på 181,6.

Det er særligt børn, unge og voksne på op til 30 år, som er smittede med coronavirus, fortæller Lone Becker Kjærgaard, der er direktør for Social og Sundhed i kommunen.

Derfor opfordres både forældre og lærere i skolerne til at tale med de unge om det, mens kommunen sætter ind med en særlig indsats over for det, de kalder 'det uorganiserede festliv'.

- Det er unge, der mødes og fester, hvor vi sender opsøgende medarbejdere ud. Der er ingen sanktioner, men derfor kan vi godt snakke med dem, om de er testet, og om det nu er fornuftigt, siger Lone Becker Kjærgaard.

I Holstebro er man mere end godt bekendt med særlige coronatiltag. Kommunen har tidligere huset mange minkfarme, og har tidligere haft udbredt smitte med de såkaldte minkvarianter. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Der er desuden sendt 44.000 sms'er ud, oprettet tre nye testcentre og så opfordrer myndighederne til, at man vender tilbage til sine små coronabobler.

Lone Becker Kjærgaard tør dog ikke gætte på, hvor tæt Holstebro er på at lukke ned.

- Det kan jeg ikke vurdere, men jeg er da bekymret, for vi har set det støt stigende hen over weekenden, siger hun.

I dag har Holstebro Gymnasium valgt at lukke ned i en uge af hensyn til smitteudviklingen.

Overvægt af unge driver smitten i København

Med sine over 630.000 indbyggere bevæger Københavns Kommune sig langsomt men stabilt i retning op mod nedlukningesgrænsen.

Her er der 154,6 smittede per 100.000, og det er altså, som med alle andre kommuner korrigeret efter, hvor mange test der bliver udført.

Det vækker bekymring i kommunen, siger folkesundhedschef Katrine Schjønning.

- Smitten er stort set ud over hele byen, men vi kan se, at smitten særligt er blandt unge mellem 20 og 29 år. Det er cirka 40 procent af smittetilfældende, siger hun.

Det er særligt de unge mellem 20 og 29 år, som er smittet med coronavirus i København. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Og det er en klar overvægt, fordi den aldersgruppe udgør knap 24 procent af københavnerne.

- Det er det, der bekymrer os lige nu. Men det er svært, når smitten er spredt ud over hele byen, og der er jo en generelt genåbnigen af hele samfundet, og det sætter sig i smittetallene, siger hun.

I går blev Tingbjerg Sogn lukket ned, men i kommunen tør de ikke gætte på, hvornår København risikerer at løbe ind i en tredje nedlukning, men der er fortsat et stykke ved.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk