En lille nyfødt på 80 kilo til København Zoo

København Zoo kunne klokken 01.11 byde en ny han-elefant velkommen til verden. Fødslen var den første i otte år og var både hurtig og vellykket.

- Det gik helt vildt hurtigt. Fra vores dyrepasser kiggede på overvågningen, hvor han kunne se, at nu skete der noget, og til elefantungen var født gik kun 11 minutter, fortæller Lars Holse, områdeleder for elefanterne i Zoologisk Have i København.

Fødslen har været ventet længe, og det er en fødsel, som personalet har været spændt på. For elefantmoderen, Kungrao, er førstegangsfødende, og så er det den første fødsel i det nye elefanthus, som København Zoo fik for fem år siden.

En naturlig fødsel

Fødslen i det nye elefanthus har været mere naturlig end nogle tidligere elefantfødsler i København Zoo. For det første har Kungrao fået lov at føde i flokken med de andre elefant-hunner. Tidligere blev den drægtige hun ellers lukket ind i en afdeling for sig, så hun kunne få ro.

- Det har været rigtig vigtigt for os, at det kunne foregå så naturligt som muligt her i det nye elefanthus. Og det har været en succes. De andre elefanter har støttet rigtig fint op om Kungrao, og nu er de selvfølgelig lidt nysgerrige, men de er gode til at passe på ungen, siger Lars Holse.

For det andet er der sand på gulvet i det nye elefanthus - førhen gik elefanterne bare på rent beton.

- Det har gjort en stor forskel. Den nye elefantunge var på benene efter bare syv minutter, det er altså hurtigt, fortsætter Lars Holse.

1 kilo om dagen

Den "lille" nye elefantunge vejer mellem 70-80 kilo, og den er ikke kun hurtig på benene men også hurtig til at vokse sig større.

- Den er sund og rask, og den er allerede begyndt at die ordentligt, så fra nu af kommer det til at gå stærkt, siger Lars Holse.

Elefantungen vil det næste stykke tid tage cirka ét kilo på om dagen. Og selvom personalet har været forberedt på fødslen længe, så har de ikke bestemt et navn til den nye snabel i flokken, siger Lars Holse:

- Vi ved ikke, hvad navnet skal være endnu. Det er vigtigt, at vi vælger det rigtige, for elefanten skal jo leve med det mange år endnu.

Det er den samme han-elefant, der er far til samtlige 12 elefantfødsler, der har været i København Zoo siden 1970.

Mandag eftermiddag åbnede elefanthuset, så alle kan komme og tage et kig på den nye elefantunge.

FacebookTwitter