En 'perfekt storm' har ramt bagere, og lige nu lukker en til to butikker om ugen

Brancheforening frygter, at flere bagerier må lukke de kommende måneder.

En kombination af høje elpriser, dyre råvarer og kunder, der begynder at holde på pengene, truer de danskere bagere og konditorer, lyder det fra brancheforening. (© ColourBox)

Da elregningen for august for nyligt landede hos Hjallerup Bageri og café, var det med et meget tungere dump i postkassen end normalt.

Sidste år lød regningen hos det lille nordjyske bageri på cirka 31.000 kroner i august.

Men i år var regning for elektriciteten i samme måned steget til hele 84.689,61 kroner, selvom ejerparret havde sparet over tusind kilowatt-timer.

- Vi håber ikke, den næste regning bliver lige så stor, men det ved man jo ikke. Man går med lidt ondt i maven, når man tænker på det, siger Susanne Ramskov.

Sammen med sin mand, Preben Ramskov, har hun drevet bageriet i mere end 36 år.

- Jeg ved ikke, hvor længe vi kan blive ved, hvis elpriserne ikke falder. Vi håber da, at vi har en god bank, som kan hjælpe os, hvis det kommer dertil.

Og det er langt fra kun i Nordjylland, det er blevet meget dyrere at bage kringler, boller og franskbrød.

I juni plejer elregningen hos Hallerup Bageri og café at ligge på cirka 20.000 kroner. I år var det 46.000 kroner. I juli var regningen 40.000 kroner dyrere end sidste år. (© (Privat foto))

I hele landet er bagerne hårdt ramt af de høje elpriser, lyder det fra brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark.

- Vi frygter, at vi lige nu kigger ind i to onde ting, som rammer os på samme tid – nemlig stigende omkostninger og faldende omsætninger. Og den kombination kan være dødelig, siger administrerende direktør Henrik Mühlendorph.

- Det er en udvikling, hvor vi frygter, at vi ikke har set det værste endnu, og det er vi meget bekymrede for.

Lige nu lukker en til to butikker hver uge

I Hjallerup er bagerparret Susanne og Preben Ramskov for nylig kommet med en opfordring til deres kunder på Facebook.

Her beder de kunderne om at ringe og bestille brød dagen inden, hvis der skal bruges mere end 20 rundstykker, tre kranse, tre franskbrød eller stænger.

Det sker for at skære helt ind til benet og tilpasse produktionen, så der ikke bliver bagt mere, end kunderne skal bruge, fortæller Susanne Ramskov.

- Vi har brug for kundernes hjælp, hvis vi skal overleve, og der stadig skal være en bager i Hjallerup. Det her sparer på vores elregning, så vi ikke pludselig skal stå og bage noget ekstra, der ikke bliver solgt.

En stribe af bagere har allerede været nødt til at dreje nøglen om. Særligt efter sommerferien er antallet af lukkede bagerforretninger steget, fortæller Henrik Mühlendorph.

- Vi har efter sommerferien oplevet syv-otte lukninger. Det vil sige, at der på nuværende tidspunkt er en til to lukninger om ugen, vi oplever, fortæller Henrik Mühlendorph.

Og sker der ikke snart en normalisering af priserne, frygter brancheforeningen, at der vil lukke endnu flere.

- Hvis den udvikling, vi har set de sidste to måneder, fortsætter, så frygter vi, at vi mister 20-25 bagerforretninger mere inden jul, siger han.

'Svært at bage uden korn og smør'

Selvom det særligt er elregningen, som vejer tungt i de danske bageres budgetter, så mærker man også her prisstigninger på råvarer.

- Det er en perfekt storm for bagerne. Det er ikke nogen hemmelighed, at Ukraine er verdens kornkammer. Nedgangen i eksporten fra Ukraine har ramt kornpriser, siger Henrik Mühlendorph.

- Og som de fleste forbrugere nok har lagt mærke til, så er smør noget af det, der er steget meget i pris. Og det er virkelig svært at bage uden korn og smør.

Medlemskredsen i brancheforeningen Bager- og konditormestre dækker cirka 75 procent af forretningerne i Danmark, fortæller administrerende direktør Henrik Mühlendorph. (© Bager- og Konditormestre i Danmark)

Hvad kan bagerne selv gøre lige nu?

- De skal selvfølgelig kigge på, om de kan lave yderligere energieffektivisering. Er der steder, hvor de kan skrue en lille smule ned for kølen uden at komme i karambolage med fødevarereglerne? Er der lys, som kan slukkes i dagtimerne? Kan man pakke sine køleprodukter i et enkelt køleskab, så et andet kan slukkes?

Opfordringen til kunderne er fra Henrik Mühlendorph, at de bliver ved med at købe brød og kager hos den lokale bager. Men heller ikke dét, kan bagerne vide sig sikre på lige nu.

- I takt med at energipriserne stiger, frygter vi, at kundernes betalingsevne generelt bliver reduceret, i takt med at deres husholdninger bliver presset.

I Hjallerup håber Susanne Ramskov på, at priserne på mel, smør og el snart falder igen.

- Det kan godt være, at vi ender med at skulle begynde at tage fra vores opsparinger. Vi har kæmpet i 36 år. Hverken min mand eller jeg ønsker, at det skal stoppe på den her måde med en forbandet elpris, der skal lukke os.