En russer overtog Theodors profil: Det var virkelig ubehageligt

Hvert fjerde barn har oplevet, at fremmede har overtaget en af deres profiler på internettet

En dag var Theodor Bonvangs konto på spiltjenesten Steam pludselig blevet overtaget. (Foto: Tobey Nordenlund)

- Pludselig var sproget på min profil russisk, og jeg havde mistet 15 euro.

For nylig tog Theodor Bonvang på 12 år hjem for at game efter skole, som han plejer. Men da han åbnede computeren, så hans computerspils-konto helt anderledes ud. Den var blevet overtaget af en russer, der havde taget hans penge og sendt ubehagelige beskeder til Theodors venner.

Et udbredt problem

Theodor Bonvang er ikke alene. Hvert fjerde barn i alderen 9 til 12 år har prøvet, at fremmede har sendt links, beskeder eller billeder fra deres konto, fordi den er blevet overtaget. Det viser en helt ny undersøgelse, som Ultra Nyt har fået lavet i samarbejde med Epinion.

Det kan man nikke genkendende til hos Børnetelefonen, fortæller Børnefaglig Konsulent, Sanne Lind.

- Vi får rigtig mange henvendelser fra børn, der er kede af det og oplever, at der har været nogle inde og skrive fra deres profil.

Og det er ikke kun dem, der har oplevet at blive hacket, der synes, at det er utrygt. Mange børn ringer også ind, fordi de er bange for at blive hacket.

- Når børnene skriver med nogle fremmede på nettet, opstår utrygheden pludselig. Hvad nu, hvis mine billeder og beskeder pludselig bliver delt og vist frem? Det er de rigtig bange for sker, siger Sanne Lind.

Når mange børn bliver snydt, kan det hænge sammen med, at de er lettere at lokke oplysninger ud af. Det fortæller Niels Denny Sørensen, der er vicepolitiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center.

- Ligesom indbrudstyven, der kigger efter huse med åbne vinduer, leder internettyvene efter dem, der er nemme at snyde. Børn kan være lette ofre, fordi de stoler på dem, de chatter med.

Brug forskellige koder

Når Theodor Bonvang forsøgte at trykke sin kode, kom der en lille rød tekst frem, hvor der stod, at hans adgangskode var forkert. Hans kode var blevet ændret af russeren. Han har efterfølgende kontaktet Steam og fik efter lidt tid adgang til sin konto igen.

- Fra nu af er jeg mere opmærksom på mine koder, og jeg sørger for, at jeg ikke bruger den samme kode til alle mine profiler. Hver gang jeg tænder computeren, så håber jeg bare, at det ikke er sket igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk