'En skandale' og 'så alvorligt som det kan være': Politikere kritiserer langsom efterforskning af Dan-Bunkering-sag

Politiet og anklagemyndigheden har ikke passet deres arbejde, lyder kritikken blandt andet.

En skandale kaldes forløbet både af Naser Khader (K) og af Martin Lidegaard (R), efter de har læst den redegørelse, som Rigsadvokaten har afleveret til Justitsministeriet.

Selvom Danmark fik nys om sagen fra USA allerede i 2016, er det først i år, der kommer skred i sagen om det fynske firma Dan-Bunkering.

Det er blandt andet sket, efter DR i april kom med afsløringer om virksomheden.

Og det får den nye justitsminister Nick Hækkerup (S) til at rette en hård kritik mod politiet og anklagemyndigheden for at have gjort for lidt i forløbet.

Virksomheden er blevet anmeldt, fordi den er mistænkt for at have leveret jetbrændstof, der endte i tanken på russiske fly, der kastede bomber i Syrien. Den slags leverancer er i strid EU’s sanktioner for det borgerkrigsramte land.

Justitsministeren er ikke den eneste, der nu kritiserer forløbet. Det samme gør ordførere fra flere af Folketingets partier, der ikke mener, at politiet og anklagemyndigheden har passet deres arbejde.

'Lugter af en regulær skandale'

Politikerne har læst den redegørelse, som Rigsadvokaten har lavet over sagen, og som nu er landet hos Justitsministeriet.

- Det her lugter af en regulær skandale, lyder det fra udenrigsordfører Martin Lidegaard fra Radikale Venstre, der glæder sig over, at ministeren nu har bestilt en ny redegørelse.

- Det er jo en skandale, for sagen har ligget stille i over et år, lyder kritikken også fra Naser Khader (K).

I oktober 2016 opdager de amerikanske myndigheder, at Dan-Bunkering ser ud til at sælge jetbrændstof til russisk militær til brug i Syrien, og giver informationen videre til Udenrigsministeriet i Danmark.

Ministeriet kontakter så Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der også kaldes bagmandspolitiet.

SØIK forhører sig om sagen hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), som så siger, sagen skal til Erhvervsstyrelsen, der er ansvarlig for reglerne om eksport-kontrol. Erhvervsstyrelsen sender dog sagen tilbage til bagmandspolitiet, da de anmelder virksomheden Dan-Bunkering til SØIK, og skriver at sagen haster.

Sagen går i stå hos fynsk politi

Den 22. februar 2017 drøfter alle de fire parter hastesagen - Udenrigsministeriet, PET, SØIK og Erhversstyrelsen. De sender den herefter videre til Fyns Politi, og der går sagen i stå, hvor den ligger mere eller mindre stille hos politiet i mere end et år, - noget som Rigsadvokaten i redegørelsen kalder 'meget beklageligt'.

- Fyns Politi har hverken ressourcer eller kompetencer til at have med en sådan international sag at gøre, siger Naser Khader (K).

At myndighederne er så dårlige til at kommunikere, kommer bag på gruppeformanden hos Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

- Jeg er meget overrasket over, at myndighederne ikke snakker bedre sammen og følger op på det, når den ene så ikke svarer, siger han.

- Det er så alvorligt, som det kan være.

Vicestatsadvokat: 'Det er en alvorlig sag'

Først da DR tager sagen op i april i år, kommer der for alvor gang i efterforskningen, og der er blevet nedsat en særlig efterforskningsgruppe hos Fyns Politi.

Kirsten Dyrman er statsadvokat i Viborg. Statsadvokaten er tilsynsmyndighed for politiets arbejde, og hun erkender, at der er blevet smølet.

- Der bør ikke gå en masse tid med at finde ud af, hvor sagen skal placeres og håndtering af indledende efterforskningsskridt. Det burde i denne sag være foretaget hurtigere, siger hun og uddyber:

- Det er en alvorlig sag, og den bør selvfølgelig fremmes mest muligt.

Det har ikke været muligt at få et interview med justitsminister Nick Hækkerup (S), da han ifølge Justitsministeriet er på ferie. Ministeren har i stedet udtalt sin kritik af politiet og anklagemyndigheden i en pressemeddelse.

Dan-Bunkering er hverken sigtet eller tiltalt i sagen, og virksomheden afviser at have brudt EU's sanktioner.

Du kan læse meget mere om DR's afsløringer her, og du kan få det fulde overblik over sagens forløb ved at klikke her.