Én smittet mand tog på klub: Nu lukker Seoul ned for hele nattelivet efter coronaudbrud

Sydkorea har haft stor succes med at begrænse coronavirus, men oplever nu en stigning.

Smitteudbruddet fandt sted i Itaewon-kvarteret i Seoul, der huser en stor del af byens natklubber. (Foto: Jung Yeon-je © Scanpix)

Torsdag blev en 29-årig mand konstateret smittet med Covid-19 i Sydkoreas hovedstad, Seoul.

Den positive test har efterfølgende fået alvorlige konsekvenser for millionbyens natteliv, der i går blev beordret til at lukke ned med øjeblikkelig virkning, skriver New York Times.

Natten mellem den 1. og 2. maj besøgte han tre forskellige natklubber i byen, og efterfølgende er mindst 54 personer med relation til sagen også konstateret smittet.

Den sydkoreanske regering har i løbet af maj lempet på de strikse forholdsregler for at færdes i offentligheden, og i forbindelse med en række helligdage i slutningen af april og begyndelsen af maj begyndte folk i tiltagende grad at samles på barer og natklubber, skriver The Korean Herald.

I det seneste døgn har Sydkorea registreret 34 nye tilfælde. Det er den største stigning i fire uger, skriver Reuters.

Et tilbageslag for landet, der har taget livtag med coronavirusset uden at lukke ned for samfundet i samme grad, som det er set i mange andre steder i verden.

Sydkorea har løbende lempet på forholdsreglerne under coronakrisen. I onsdags blev forsamlinger tilladt, under forudsætning af at folk stadig følger retningslinjerne for desinfektion og hygiejne. (Foto: Yonhap © Scanpix)

Men der skal ikke mere til at lukke ned for en hel sektor, og det samme kan vi sagtens risikere herhjemme, siger professor Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin og epidemiekspert på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

- Det er en logisk konsekvens, at man lukker den sektor. Så begynder man at teste en masse mennesker, og man undgår at gå i fuldstændig lockdown.

- Men det illustrerer, hvor svært det kan være, og hvis man bliver lullet ind i en tro på, at man kan opføre sig som for et år siden, når tingene genåbner. Så har man fundamentalt misforstået den folkeoplysning, som jeg også selv har forsøgt at være med til at udbrede, siger han.

I Sydkorea har lederen af den myndighed, der står for at inddæmme sygdom, kritiseret natklubgæsternes adfærd.

- Vi har gjort så stor en indsats og ydet så mange ofre. Skal vi bare lade alt det gå til spilde på grund af nogle få personers skødesløshed, lød opsangen.

Alle gæster på hovedstadens natklubber skulle registrere sig i indgangen, og ifølge myndighederne var 1.946 skrevet på listerne. I går var kun 647 dog blevet opsporet.

Pollental og aktiekurser

I Danmark er diskoteker omfattet af fase 4 af genåbningen, der efter planen skal sættes i værk fra midten af august.

Om det er en god ide, må tiden vise, siger Jens Lundgren.

- Det er jo også noget, man holder lidt igen med herhjemme, for chancen for, at man glemmer forholdsreglerne på en natklub klokken to om natten, er jo overhængende.

- Ingen aner, hvordan det ser ud i august, og kan vi bare se tre – fire uger frem i tiden, skal vi nok være glade. Det skal jo ske under forudsætning af alle mulige faktorer og forudsætninger, der skal være på plads.

I Danmark - som i resten af verden - skal vi til at vænne os til smittetallene og deres betydning for vores gøren og laden, mener han.

- Det kommer til at være en diskussion i alle lande, der åbner, for det vil gå op og ned, og ligesom pollentallene, aktiekurserne og vejret bliver det noget, vi skal forholde os til. Det bliver et vigtigt navigationsparameter for os, og det kommer til at tage mange måneder det her, siger Jens Lundgren.

I Sydkorea havde man i tirsdags før stigningen i smittetilfælde fra natklubberne registreret det laveste antal nye smittede i to måneder, siger Jens Lundgren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk