En time mere i sengen: Nu vil privatskole i Silkeborg de morgentrætte teenagere til livs

Forsker påpeger, at teenagere rent biologisk skal have mere søvn end børn og voksne.

Emily Juul Uldal Christensen og Niklas Zøllner Yahiya Andersen går i 8. klasse på Th. Langs Skole og kan se frem til at sove en time længere end normalt resten af deres folkeskoletid. Foto: Privatfoto

De er trætte, ukoncentrede og måske også en lille smule morgensure.

Men nu kan de gabende teenagere være fortid på Th. Langs Skole i Silkeborg. En tre et halvt år lang forsøgsordning skal nemlig gøre skolen klogere på, om en time mere i sengen for de ældste elever kan skabe mere trivsel og bedre indlæring.

Det betyder, at 7., 8. og 9. klasses-eleverne først stempler ind i klasselokalet klokken ni i stedet for klokken otte.

Forsøgsordningen har kørt en uge, og for Anton Nitschke, der går i 7. klasse, giver den ekstra time i sengen rigtig god mening.

- Det har været nemmere at lære noget. Det har været federe at kunne sove lidt længere og være mere frisk, når man kommer i skole, siger han.

Og den melding glæder skoleleder Tine Kristiansen, for det er netop det, der er meningen med forsøgsordningen.

- Vi gør det her, fordi vi synes, det er rigtigt vigtigt, at vores elever trives. Vi ved, at hvis man trives, så lærer man også mere, siger hun.

Og selvom man kunne tale med forældrene om, at deres børn skulle gå tidligere i seng for at møde i skole klokken otte som normalt, så er det ikke en holdbar løsning, mener Anton Nitschke.

- Vi var til et foredrag med Chris MacDonald (amerikansk foredragsholder om livsstil og sundhed, red.), som handlede om, at teenagere faktisk først bliver trætte klokken 24.00. Så hvis man gik en time tidligere i seng, så ville man ikke falde i søvn. Så er det nemmere at sove en time mere om morgenen, siger han.

Leder af Th. Langs Skole, Tine Kristiansen, håber, at skolens forsøgsordning vil gavne de ældste elevers trivsel.

Efterskole har god erfaring med samme tiltag

Th. Langs Skole er ikke de eneste, der har rykket mødetidspunktet frem for at skabe bedre trivsel for deres ældste elever.

På True North Efterskole i Juelsminde besluttede man allerede for halvandet år siden, at skoledagen først skulle starte klokken ti.

Det har ifølge afdelingsleder og underviser på skolen Nanna Andersen betydet, at eleverne i langt højere grad deltager i undervisningen.

- Jeg har æren af at have kristendom, det fedeste fag i hele skolen. Der har jeg tidligere haft nogle elever, som især i morgentimerne godt kunne være noget trætte og have svært ved at få det hele med, siger hun.

Men med en skoledag, der først starter ud på formiddagen, har stemningen ændret sig i klasselokalet.

- De rækker mere hånden op, de byder mere ind, og de deltager mere aktivt i gruppearbejde. Jeg oplever, at eleverne får mere ud af timerne, fortæller Nanna Andersen.

Den sene mødetid kommer dog med en pris - for når dagen starter sent, så betyder det også, at efterskoleeleverne først kan lyne penalhuset sammen ved 17-tiden.

Men det er ifølge Nanna Andersen ikke meget senere end normalt. For at få puslespillet til at gå op har de dog måtte inddrage elevernes læseferie til fordel for mere klassisk tavleundervisning. Og den løsning er godt givet ud, mener underviseren.

- De timer, jeg har, der er mine elever bare meget mere på, siger hun.

Forsker i søvnmedicin: Det er et biologisk behov

Det er ikke i ren dovenskab, at mange teenagere venter længere end børn og voksne med at slå øjnene op og trække gardinet fra. Det ligger nemlig i deres natur, siger professor i klinisk neurofysiologi og søvnmedicin Poul Jørgen Jennum.

- De har brug for at sove lidt mere. Det er et biologisk behov, siger han.

Men bare fordi, at teenagere har et større søvnbehov, betyder det ikke, at de nødvendigvis behøver at sove længe om morgenen. Problemet er bare, at den tidlige sengetid går i konflikt med teenagerens sociale liv, pointerer han.

- De vil gerne interagere og være sociale - også om aftenen. Derfor vil de også gerne sove lidt længere om morgenen. Hvis de skal stå op til den almindelige skoletid, så må de gå i seng noget tidligere. Hvis de ønsker at være senere oppe om aftenen, så må de simpelthen sove længere, siger han.