En tur i sauna skal give KOL-patienter færre alvorlige infektioner

Forskere vil undersøge, om hyppige saunabesøg kan dræbe bakterier i lungerne.

Mohamad Isam Saeed er læge og en af forskerne bag projektet.

Forestil dig, at du skal sidde i en sauna, der er minimum 85 grader varm. Der skal du sidde i syv minutter eller mere. Fire gange om ugen. I seks måneder.

Det er sjældent, forskere laver forsøg med en sauna. Men om cirka en måned skal de første lungesyge patienter igennem termoterapi, så forskere kan undersøge, om varme vil gavne patienterne.

Mennesker med lungesygdomme som for eksempel KOL kan nemlig få nogle alvorlige lungeinfektioner.

Det fortæller Jens-Ulrik Jensen, der er professor i lungemedicin på Herlev og Gentofte Hospital. Det er ham, der står i spidsen for det nye forskningsprojekt.

- De fleste bakterier, der inficerer mennesker, dør faktisk, hvis de bliver varmet op. Så hvis man kan få god varm luft ned i lungerne, så vil alle de bakterier, der sidder på bronkierne, simpelthen dø, fortæller han.

Mindre åndenød og grønt slim

Hvis man har en langvarig lungeinfektion, så giver det som regel en masse symptomer.

- Patienter får åndenød, de får gult eller grønt slim i lungerne, og de bliver meget trætte, fordi deres immunforsvar hele tiden er på overarbejde, fortæller Jens-Ulrik Jensen i DR’s podcast ‘Lægens bord – Lyt til din krop’.

Men hvis det viser sig, at man kan få infektioner væk ved at inhalere den varme saunaluft, så forventer forskerne, at symptomerne bliver reduceret.

- Og samtidig forventer vi, at risikoen for indlæggelser bliver betydelig nedsat, fortæller han.

45 grader luft i lungerne

I januar skal de første patienter deltage i det nye forskningsprojekt.

Professor Jens-Ulrik Jensen (tv.) står i spidsen for det nye forskningsprojekt. Mohamad Isam Saeed (th.) er læge, Ph.d.-studerende og forsker i projektet.

Forskerne forventer, at 150 lungesyge patienter skal testes det næste halvandet år.

Men forud for projektets begyndelse har Jens-Ulrik Jensen selv været i sauna for at undersøge, hvor varmt luften i lungerne egentlig kan blive.

- Jeg fik en slange med en kikkert i lungerne. Igennem slangen fik jeg et termometer ned i lungerne. Og det viste sig, at man godt kan hæve temperaturen i lungerne ved at gå i sauna, og det var glædeligt, siger han.

Temperaturen i Jens-Ulrik Jensens lunger nåede op på 45 grader. Og det er nok til at kunne dræbe bakterier, fortæller han.

Væk med kradsbørstig medicin

I dag bliver der givet medicin til de patienter, der har lungeinfektioner.

- Vi ved, der er mange bivirkninger ved de her kradsbørstige antibiotikabehandlinger, vi giver til de her patienter. Det kan være langvarig diarre, siger Jens-Ulrik Jensen.

Men hvis man godt kan holde til at gå i sauna, så er der ingen bivirkninger, siger forskeren:

- Tværtimod vil mange mennesker føle, det er forbundet med noget velvære.

Meningen er, at patienter skal gå i sauna i den lokale svømmehal, eller hvor det er muligt. Og tanken er også, hvis forsøget lykkes, at sauna bliver en behandling for alle.

Lægens bord - Lyt til din krop | Lunger på overarbejde | DR LYD