En tur på højskole giver mindre frafald på uddannelser

Ny undersøgelse viser, at en tur på højskole er lig med mindre frafald på videregående uddannelser.

Kasper tog et år på Silkeborg Højskole for at blive mere afklaret omkring sit uddannelsesvalg. (© Silkeborg Højskole)

Da Kasper Pedersen startede på dyrlægestudiet, blev han der kun i et år, for han følte ikke, at han var havnet det rigtige sted. Så han tog orlov og startede på Silkeborg Højskole.

- Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort, siger den nu 21-årige Kasper til DR Nyheder.

- Når noget er interessant i undervisningen, så stopper det jo ikke med at være interessant, når man har fri. På højskolen blev det faglige og det sociale knyttet meget tæt sammen, og jeg udviklede mig som menneske. Den modenhed bruger jeg nu, og jeg har truffet et mere velreflekteret valg denne gang.

Valget han har truffet er, at læse erhvervsøkonomi og projektledelse på CBS i København og er helt sikker på, at han aldrig skal være dyrlæge.

Seks til syv procent mindre frafald

En ny undersøgelse viser, at en tur på højskole giver mindre frafald på videregående uddannelser. Undersøgelsen er lavet af Lange Analyser for Folkehøjskolernes Forening, og her har man analyseret data på 200.000 unge, der startede på en videregående uddannelse mellem 2007 og 2010. Ud af dem havde 15.500 været på højskole.

Og selv når tallene er renset for faktorer som alder, køn, social baggrund og så videre, så kan man stadig se en positiv effekt på frafaldet af de unge, der har været på højskole. De har nemlig seks til syv procent mindre frafald, end de studerende, som ikke har gået på højskole.

Og blandt studerende, der kommer fra såkaldte ikke-uddannelsesvante familier, bliver frafaldet reduceret med 15 procent, når de har haft et højskoleophold, viser undersøgelsen.

Minister: Et godt rygstød

Ifølge formand for Folkehøjskolernes Forening, Helga Koldby Kristiansen, er der flere grunde:

- Hvis man for eksempel har lidt svært ved det faglige, så føler man på højskolen en vældig opbakning fra sine kammerater - og man finder ud af, at man faktisk godt kan, siger hun til DR Nyheder.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er positiv overfor, at unge bruger højskoler som en mellemstation.

- Jeg tror, at et ophold på en højskole giver mange unge et godt rygstød videre i livet. Både i forhold til deres uddannelse og til deres dannelse i almindelighed, siger han.

Og det kolliderer ikke med regeringens ambitioner om at få unge hurtigt igennem en uddannelse, forsikrer han.

- Regeringens ambition er, at der ikke skal gå mere end to år, fra man afslutter sin ungdomsuddannelse, til man starter på en videregående uddannelse. Det giver masser af tid til at tage på højskole, og så glemmer man heller ikke helt, hvordan det er at gå i skole.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter