En uge før tid: Beboere på plejehjem bliver vaccineret hurtigere end planlagt

Regioner vil være færdige med at give den første vaccination på plejehjem torsdag eller fredag.

Vaccination på plejehjem i Svendborg Kommune søndag. Her er det Kirsten Christoffersen, der vaccineres. I alle regioner bliver man tidligere færdig med plejehjemmene, end det først blev beregnet. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Scanpix)

Om få dage vil alle beboere på landets plejehjem, der måtte ønske det, være blevet coronavaccineret første gang.

Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget til regionerne, og samme budskab lyder i en pressemeddelelse, som Danske Regioner sendte ud i aftes.

Regionerne melder, at de vil have færdiggjort vaccinationerne på plejehjem enten den 7. eller 8. januar. Og det er omkring en uge tidligere end forventet.

I Region Hovedstaden havde man således først regnet med at være færdig 14. januar, men nu lyder meldingen, at alle de beboere, der ønsker vaccinen, vil have fået første vaccinestik på tordag, den 7. januar.

Ansatte, der er på vagt, får også tilbudt vaccinen, mens resten kan blive vaccineret senere i vaccinationscentrene.

- Vi har haft mulighed for at fremrykke vaccination på plejecentrene og det har vi gjort ved at lave flere kørsler og ved at supplere med mere personale, fortæller Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital.

Flere kørsler med kølebiler

Blandt andet har regionen udvidet antallet af kørsler, så man nu kører vacciner ud med 15 kølebiler, der kører i tre-holdsskift.

- Det er en indsats, vi laver sammen med kommunerne, der har plejecentrene, og de praktiserende læger. Så vi har aftalt at øge indsatsen fra alle parters side, siger Jonas Egebart.

I Region Nordjylland oplyser man, at man bliver færdig 7. januar, hvor man havde regnet med, at det først ville ske 17. januar.

- Det er fantastisk, at vi er kommet hertil, siger regionsformand Ulla Astman (S) ifølge en pressemeddelelse fra Danske Regioner.

plejehjemmene er nogle af vores mest sårbare medborgere, og nu har vi taget et første vigtigt skridt i forhold til at beskytte dem mod coronavirus, siger hun.

I Region Midtjylland lyder beskeden, at man er i mål på plejehjemmene 8. januar, hvor man oprindeligt havde regnet med at nå det tidligst 12. januar.

I Region Syddanmark kan man være færdig med beboere og ansatte på plejehjemmene 8. januar, fortæller koncerndirektør Kurt Espersen. Den oprindelige plan lød på i slutningen af ugen efter.

Hvert hætteglas giver flere doser

Man har bevidst prioriteret at blive hurtigere færdige med plejehjemmene og valgt at vente et par dage længere med blandt andet sygehuspersonale og de særligt sårbare, der ikke bor på plejehjem.

- Det har vi gjort, fordi det er på plejehjemmene, vi har de mest sårbare borgere i øjeblikket. Vi kan jo bare se det udbrud, der har været på et plejehjem i Aarhus. Det vil vi meget gerne undgå, og så er det også noget, de nationale sundhedsmyndigheder anbefaler, at vi gør. siger Kurt Espersen.

Det har også spillet ind, at man kan få seks i nogle tilfælde syv vaccinedoser ud af et hætteglas, der er beregnet til fem doser.

- Det betyder selvfølgelig, at vi kan vaccinere flere, og at vi kan tilbyde vores plejehjemsbeboere og ansatte vaccine hurtigere, end vi ellers kunne, siger koncerndirektør Kurt Espersen fra Region Syddanmark.

Fremrykkede leverancer

I det hele taget er det kun begrænsede leverancer, der forhindrer, at den danske vaccinationsudrulning snurrer endnu hurtigere.

Heldigvis sker det også, at vaccineleverancerne er kommet tidligere end forventet.

- Ifølge den leveringsplan, vi har fået, kommer de med en uges mellemrum, men vi oplever heldigvis, at dagene bliver fremrykket, fortæller Jonas Egebart fra Region Hovedstaden.

- Den leverance, vi fik i går, skulle vi have haft i dag, og så har vi fremrykket hele denne uges vaccinationsplan, siger han.

Det har krævet, at både plejehjem, praktiserende læger, chauffører, farmakonomer og sygeplejersker har været klar til at ændre planer, fortæller Jonas Egebart.

- Jeg synes, at vi møder ret stor forståelse fra allerede involverede parter i, at der er et fleksibelt planlægningsgrundlag. Når vi laver de her fremrykninger, så sker det med stor opbakning fra alle, siger han.