Endelig! EM-festen skydes i gang i hele landet: Morten kørte til Belgien for at hente storskærm

Coronapandemien har skruet ned for festlighederne, men det stopper ikke frivillige rundt omkring i landet.

Europamesterskabet i fodbold på hjemmebane.

Det bliver næsten ikke større for et land, hvor netop EM vækker minder om glædestårer og guldmedaljer.

Coronapandemien har dog lagt noget af en dæmper på festlighederne, så der ikke bliver noget rødt og hvidt menneskehav på Rådhuspladsen i København eller et propfyldt Parken.

Den seneste genåbningsaftale gør dog, at der er lidt flere muligheder for at holde fodboldfest rundt omkring i landet- selvfølgelig med et øje for retningslinjer og restriktioner.

Der er flere officielle storskærmsarrangementer i København, blandt andet på Ofelia Plads ved Skuespilshuset, hvor billetterne blev revet væk tidligere på ugen.

Kronprins Frederik trak selv i fodboldtrøjen, da han var med til at åbne fanzonen "Football Village" på Ofelia Plads i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Også i Aalborg, Aarhus, Odense og mange andre byer er der mulighed for at se EM-kampe sammen med andre.

Og det kan man også i fodboldglade Vildbjerg ved Herning med 4.000 indbyggere takket være blandt andre Morten Fyrstenborg.

Selvom han ikke er specielt fodboldinteresseret, satte han sig for at finde en storskærm. Det viste sig dog at være lettere sagt end gjort.

- Der var meget forarbejde, for det er ikke sådan noget, man bare lige henter. Både på grund af EM, men også OL, så er det svært at skaffe de moduler, der skal bruges, siger Morten Fyrstenborg, der har mange titler - blandt andet fotograf og selvstændig.

Fundet i Belgien

Han måtte derfor skrive og ringe rundt til hele Danmark og senere Europa, og til sidst havde han heldet med sig.

- En af producenterne sagde, at han kendte nogle, der muligvis havde noget til salg. De havde noget, der kunne bruges, hvis det blev modificeret lidt. Det var næsten i nabolaget. Jeg skulle bare lige til Belgien, fortæller Morten Lykkeborg.

Coronapandemien var dog alligevel lige ved at sætte en kæp i hjulet på det ambitiøse projekt.

- På grund af corona, så Belgien Region Midtjylland som rød, så der skulle lige pludselig papirarbejde og pcr-test til.

Det lykkedes dog, og den seneste uge har han brugt på at bygge storskærmen, der måler 15 kvadratmeter.

Her er den så - den meget store skærm i Vildbjerg. (Foto: Troels Timann Esmarch © DR)

Men hvorfor bruge så meget tid på at skaffe en storskærm til at vise fodbold, når man ikke selv er en fodboldtosse?

- Jeg kan godt lide at lave nogle lidt vilde projekter. Det må gerne være lidt skævt. Og det er vigtigt at stå sammen og støtte op omkring de arrangementer, der er i byen.

Det er handelsforeningen i Vildbjerg, der står bag arrangementet, hvor man også sørger for, at alle EM-målene kan skylles ned med fadøl og tarteletter. Og det bliver "De Aktive 60'ere", der tjekker coronapas.

Droppede festen - måske

Det er dog ikke alle byer, der er lagt ned af fodboldfeber. I Vejle, der ellers har fodboldtraditionerne på plads, droppede man fodboldfesten, da coronapandemien gav for mange udfordringer.

- Hvis man laver et storskærmsarrangement, skal det have en vis volume, for ellers giver det ikke rigtig mening, siger Dan Arnløv Jørgensen (C), der er formand for Kultur- og Idrætsudvalget.

For tre år siden var der ellers ren ekstase i Mariaparken i byen, da Danmark mødte Kroatien i VM-kvartfinalen.

Og kampen for at kunne vise landsholdets kampe er da heller ikke fløjtet af. Men beslutningen skal tages i dag, hvis man skal nå at vise nogle kampe, siger Dan Arnløv Jørgensen.

- Forvaltningen sidder og regner på de scenarier, der kan laves. Kulturudvalget skal diskutere det senere i dag. Det bliver formentligt dyrt og besværligt og lave det, men det er vi ved at vurdere. Jeg vil ikke love noget.

Faktisk havde man heller ikke planlagt noget storskærmsarrangement i 2018, men da de danske drenge lige pludselig stod i kvartfinalen, fik man det stablet på benene på rekordtid.

Og Dan Arnløv Jørgensen kan da heller ikke afvise, at det kribler lidt i ham.

- Jeg har faktisk købt et alt for stort fjernsyn, så det kan være, at jeg kan låne det ud. Jeg er ekstatisk omkring fodbold, men jeg tror ikke, at mine personlige præferencer gælder her, desværre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk