Endnu en dansker er blevet ramt af mæslinger

I mandags fik en mand konstateret mæslinger. Og nu er den gal igen.

Mæslinger har været en del af vaccinationsprogrammet for småbørn siden 1987. inden da udbrød mæslingeepidemier hvert andet eller tredje år. Arkivfoto. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

For anden gang på en uge har en dansker fået konstateret mæslinger.

En kvinde fra Københavnsområdet blev i starten af august syg og senere indlagt, og Statens Serum Institut konstaterer nu, at der er tale om mæslinger.

Det nye tilfælde af mæslinger er det femte i år. Alle smittede har ifølge Statens Serum Institut været fra Københavnsområdet.

Senest fik en mand i mandags konstateret mæslinger efter en ferie til Filippinerne. Manden landede i lufthavnen og tog derfra direkte på hospitalet, hvor man konstaterede, at han led af mæslinger.

Instituttet understreger, at de to tilfælde i denne uge intet har med hinanden at gøre. Kvinden var i starten af juli på ferie i Kroatien og kan være blevet smittet der. Men det kan heller ikke udelukkes, at hun er blevet smittet i Danmark.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvordan den smittede kvindes tilstand er, og om der er tale om et alvorligt tilfælde af sygdommen.

Uhyre smitsomt

Sygdommen er en del af vaccinationsprogrammet, og de fleste danskere er derfor immune over for mæslinger. Men ifølge Palle Valentiner-Branth, der er afdelingslæge hos Statens Serum Institut, er smittefaren stadig til stede.

- Der er jo en del, der ikke er immune over for mæslinger. En del har ikke fået vaccinen, enten fordi de har valgt det, fordi de er for unge til at have fået den, eller fordi de måske ikke kan tåle vaccinen, siger han og fortsætter:

- Vi anslår, at mellem 70.000 og 100.000 danskere født efter 1975 ikke er immune over for mæslinger, lyder det fra Palle Valentiner-Branth.

Mæslinger kan være en alvorlig sygdom, der i værste tilfælde kan føre til dødsfald. Umiddelbart frygter han dog ikke en mæslingeepidemi Danmark i nærmeste fremtid.

- Vi har en pænt høj og stigende vaccinationsdækning i Danmark, så vi er fortrøstningsfulde i forhold til, at der ikke kommer en stor epidemi lige nu. Men de, der ikke er immune, er selvfølgelig i risiko, siger han.

Voksne, der ikke allerede er vaccineret mod mæslinger eller allerede har haft sygdommen, kan blive vaccineret gratis hos deres praktiserende læge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk