Endnu en gang: Ambassadør blev væk for at undgå håndtryk med Pia Kjærsgaard

Irans ambassadør droppede Folketingets nytårskur, fordi han ikke vil give hånd til kvinder.

Skik følge eller land fly, lyder det fra Pia Kjærsgaard. Hun insisterer på at give hånd til Folketingets nytårskur. Arkivfoto. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Da Folketinget i eftermiddag holdt den traditionelle nytårskur for diplomater, blev det endnu en gang uden Irans ambassadør.

For ambassadøren Morteza Moradian vil ikke give hånd til kvinder, og som Folketingets formand insisterer Pia Kjærsgaard på, at diplomater skal stikke næven frem til hende, når de ankommer.

- Jeg vil ikke acceptere som Folketingets formand og kvinde, at der er en mand fra et andet land, som ikke vil hilse på mig på Christiansborg. Det er ham, der kommer her. Det er ham, der er inviteret og skal udvise høflighed og finde sig i vores regler, siger Pia Kjærsgaard (DF).

Det er ikke første gang, hun siger sådan. Spillet om håndtrykket ved nytårskuren har kørt de sidste fire år, siden Pia Kjærsgaard overtog formandsstolen på Christiansborg.

Undgik håndtryk ved at komme for sent

Første konfrontation kom i januar 2016, hvor den daværende iranske ambassadør Himad Bayat før arrangementet meddelte, at han ikke ville give hånd. Da svaret var, at håndtrykket ikke var valgfrit, blev han simpelthen væk.

I 2017 havde Morteza Moradian overtaget ambassadørposten, og han fandt i første omgang en måde at deltage på.

Pia Kjærsgaard insisterede fortsat på, at alle diplomater skulle give hånd ved ankomsten, men det endte med en kreativ løsning. Ambassadøren kom simpelthen for sent til nytårskuren - med vilje.

Det betød, at han ikke nåede at deltage i sessionen, hvor Folketingets ledelse, Præsidiet, tog imod de fremmødte ambassadører med håndtryk i Fællessalen på Christiansborg. I stedet blev han fulgt ind i salen af en medarbejder fra Folketingets administration.

Den finte gik dog ikke én gang til ved nytårskuren i 2018. Derfor endte Moradian med at melde afbud, og i år fortsætter kampen om håndtrykket altså.

Andre muslimske ambassadører vil gerne

For Pia Kjærsgaard er det svært at forstå, at en diplomat ikke vil følge lokale sædvaner i det land, han er udsendt til.

- Der kommer jo vældig mange fra andre muslimske lande, som ikke har noget imod at give hånd. For eksempel kommer ham fra Saudi-Arabien, og der er ingen problemer overhovedet. Men det har der været alle årene med Iran, og dér bliver Iran nødt til at forstå, at vi ikke giver os på dette her område. Jeg gør i hvert fald ikke.

Men når du rejser i Mellemøsten, bærer du så tørklæde?

- Ja, det gør jeg. Jeg har været i Iran, og det er da ikke noget, jeg bryder mig om. Men jeg skal ikke ned og revolutionere noget land. Skik følge eller land fly. Så jeg havde tørklæde på og måtte finde mig i de vilkår, selv om jeg synes, de er ganske urimelige. For sådan er betingelserne, siger Pia Kjærsgaard.